Про особливості оподаткування при заготівлі грибів, ягід, лікарських рослин

Про особливості оподаткування при заготівлі грибів, ягід, лікарських рослин

19.07.13 19:44 0 1130
В зв’язку з початком сезону заготівель 2013 року перед суб’єктами господарської діяльності, що займаються цим видом діяльності, виникає необхідність достовірного ведення обліку заготовленої продукції та сплати всіх належних платежів до бюджетів і фондів.
Відповідно до діючого законодавства обсягом виручки від реалізації для юридичних та фізичних осіб - суб’єктів господарської діяльності вважається сума будь-яких коштів, одержаних платником податків у власність або нарахованих на його користь, протягом відповідного звітного податкового періоду з різних джерел як на території України, так і за її межами.
Підприємство (підприємець), або інший суб’єкт господарської діяльності, що виплачує доходи фізичним особам за здану лісову продукцію, гриби, ягоди, лікарські рослини виступає податковим агентом.
Податковий агент, який нараховує (виплачує) оподатковуваний дохід на користь платника податку, утримує податок від суми такого доходу використовуючи ставку 15%. Податковий агент зобов’язаний нараховувати, утримувати та сплачувати цей податок до бюджету від імені та за рахунок платника податку, вести податковий облік та подавати податкову звітність податковим органам. Податок підлягає сплаті до місцевого бюджету під час виплати оподатковуваного доходу єдиним платіжним документом.
Громадяни, які отримали доходи від заготівлі грибів, ягід, лікарських рослин зобов’язані включити суму таких доходів до складу загального річного оподатковуваного доходу та подати річну декларацію про дохід.

Підготовлено інформаційно-комунікаційним
відділом ДПІ у м. Івано-Франківську
Головного управління Міндоходів
в Івано-Франківській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ