Як самому зробити листогиб

Як самому зробити листогиб

22.07.13 17:21 0 3548
Якось влітку, для роботи на покрівлі, знадобився мені листогиб. Вартість пристойного мобільного верстата (а потрібен був листогиб, який в силах переміщати одна людина) перевищувала межі, що здавалися мені розумними. Природно, що відразу подумалося про виготовлення листогиб своїми руками.
Схема самодельного листогиба

Схема саморобного листогиба

Листогиби зроблені самостійно, на відміну від «заводських», мають недостатню жорсткість поворотною балки. Це накладає обмеження на довжину згинаються заготовок не більше одного метра. Основа листогиба - двотаврова балка «восьмидесятка».

фото самостоятельного изготовления листогиба

На балку зверху, на болтах, садиться кутник того ж розміру.

Кутник грає роль грузу для фіксації заготовкі. До нижньої площини однієї з поперечин двутавра я приварив половинки від трьох потужних рознімних дверних петель (для залізних дверей). Другі половинки петель я приварив до кутника-восьмідесятки, поверненому обличчям до ДВУТАВРА. Цим кутником і виробляється гнучка матеріалу при його повороті.

Чертеж листогиба своими руками

Креслення листогиба своїми руками
Для того щоб повертати кутник, до нього приварені дві рукоятки по 800 мм з шматків товстостінної труби. Такий верстат прикручується до бази (верстак або козли) двома великими струбцинами. Відгвинчуємо притиснутий кутник. Кладемо заготовку. Ставимо кутник на місце. Можна просто підняти кутник, не знімаючи. Заготовку тоді просто протягують між кутником та двутавром. Точно позиціонуємо матеріал для згинання у верстаті (забув сказати, що притиснутий край кутника непогано б з одного боку заточити, але не більше, ніж на половину товщини),

як працює мій листогиб

ретельно затягуємо болти і поворотом траверси гнемо заготовку на потрібний кут. Експлуатуючи листогиб, я зумів помітити тільки два недоліки.

Перший і головний - незручна система пріжиму. Другий це те, що тільки досить тонкий метал гнеться добре. Для цього верстата максимальною товщиною, з якою можна працювати (для сталі), є 0,5 мм.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)

КОМЕНТАРІ