В Івано-Франківській області міліціонер - передусім друг і порадник

В Івано-Франківській області міліціонер - передусім друг і порадник

23.07.13 11:33 0 1058
Восьмого липня кримінальна міліція у справах дітей відзначила 18 років з часу створення. Від результатів діяльності цієї служби чималою мірою залежить, щоб в інших підрозділів у майбутньому було менше роботи, і, мабуть, найбільше уваги приділяється профілактиці правопорушень. Відділення кримінальної міліції у справах дітей (ВКМСД) УМВС в області ось уже сім років очолює майор міліції Алла Лемчак.

– Алло Володимирівно, очевидно, є певні здобутки в роботі, якщо обласний центр Прикарпаття обрано пілотним містом із впровадження проекту реформування кримінальної юстиції щодо неповнолітніх?

– Дійсно, Івано-Франківськ став першим містом, де цей проект згідно з Указом Президента України від 2010 року про реформування кримінальної юстиції щодо неповнолітніх впроваджується за підтримки Міністерства внутрішніх справ України і технічної підтримки уряду Канади. Він реалізується також центром соціальних служб для дітей, сім’ї і молоді Івано-Франківської міської ради та судовими установами.

Що стосується нашої служби, то працюємо за кількома напрямками, одним з яких є введення посад шкільних офіцерів міліції. На території Івано-Франківська 41 загальноосвітній навчальний заклад, і десять працівників міського відділення кримінальної міліції у справах дітей, яких уже закріплено за школами (по 4-5 на одного працівника), разом із заступниками директорів цих закладів з навчально-виховної роботи пройшли відповідне навчання. Нині триває підготовчий етап, а вже у серпні ми укладатимемо угоди про співпрацю між школами та КМСД, де буде визначено права й обов’язки кожної зі сторін. Таким чином впроваджуватиметься канадський досвід. У листопаді минулого року ми були в Канаді і мали можливість ознайомитися з роботою шкільних офіцерів поліції. Думаю, ця робота дасть добрі результати в плані зниження злочинності і попередження кримінальних та адміністративних правопорушень на територіях шкіл.

– В чому полягатимуть обов’язки шкільних офіцерів міліції?

– Згідно з укладеними угодами дирекції шкіл мають повідомляти їм про всі конфлікти, які виникатимуть на території школи. Відтак працівники КМСД змушені будуть реагувати на ці повідомлення, а крім того, вести профілактичну роботу, брати участь у загальношкільних заходах, виступати на батьківських зборах, працювати з дітьми, які перебувають на внутрішньо-шкільному обліку. Працівник міліції у школі повинен стати другом, порадником школярів, надавати необхідні консультації.

– Як правило, влітку працівники КМСД особливу увагу приділяють роботі в оздоровчих дитячих закладах.

– Так, з 25 травня у нас розпочалися оперативно-профілактичні заходи в рамках операції «Літо-2013». Це профілактичні заходи з попередження кримінальних та адміністративних правопорушень, забезпечення охорони громадського порядку в місцях оздоровлення дітей. На території області є п'ятнадцять стаціонарних оздоровчих закладів, де цілодобово несуть службу працівники міліції. На порушень громадського порядку, самовільних залишень оздоровчих закладів не допущено. Загалом на території області передбачається оздоровити 66429 дітей з України і з-за кордону. Особливо дітям подобаються показові виступи працівників спецпідрозділу «Беркут» і кінологічного центру. З середини липня виїжджатимемо у табори разом із працівниками відділу боротьби з незаконним обігом наркотиків, лікарями-наркологами, розповідатимемо про шкоду наркотиків, алкогольних напоїв. Основну увагу звертаємо на те, щоб не було вчинено злочинів і дітьми, і щодо дітей, а також самовільного залишення місць оздоровлення.

– А як щодо правил поведінки на воді?

– Їх теж роз’яснюємо. Нещасних випадків на воді в дитячих оздоровчих закладах цього року не було, а от на території області потонуло троє дітей: дев’ятирічний хлопчик зі Снятинщини, десятирічна дівчинка з Коломийщини і чотирнадцятирічний підліток із Тлумаччини. У Верховинському районі хлопчика на смерть було вражено електричним струмом. Було також вбито 13-річного підлітка з села Бовшева Галицького району. Він віз металобрухт до пункту прийому, по дорозі зустрів знайомого із сусіднього села Задністрянська, який пообіцяв допомогти його здати, а насправді заманив на околицю села Більшівців і там убив. Металобрухт здав, а виручені гроші – 50 гривень – потратив на алкогольні напої. В результаті проведення оперативно-розшукових заходів цей жахливий злочин було розкрито, підозрюваного в його вчиненні взято під варту. Проводиться досудове розслідування.

– Чи буде пожвавлено роботу з роз’яснення правил дорожнього руху з наближенням нового навчального року?

– Обов’язково. Разом з працівниками Державтоінспекції будемо проводити конкурси, залучати до профілактичної роботи юних інспекторів руху. Недавно працівники ДАІ за участю заслуженого артиста України Леонтія Бебещка провели подібний захід у дитячому таборі «Сокіл» в Галицькому районі. Одним з методів профілактичної роботи є створення загонів юних правоохоронців.

– Розкажіть про це трохи детальніше.

– Це новітній метод профілактики. Одинадцятого березня цього року на території нашої області вперше в Україні було створено громадське об’єднання юних міліціонерів у кількості 120 осіб: 100 хлопчиків і 20 дівчаток. За вказівкою міністра внутрішніх справ такі об’єднання дітей віком від шести до вісімнадцяти років мають бути створені в кожній області. Цих дітей забезпечено формою, посвідченнями і поділено на три групи. До першої увійшли діти, які мають авторитет у своїх школах і допомагають нам у профілактиці під час заходів на території школи. Друга група дітей – так звана група пошуку, яка генерує нові ідеї. Третя група узагальнюватиме набутий досвід. Можливо, це буде газета, можливо, книга про юних міліціонерів Прикарпаття. З цими дітьми щочетверга після обіду займаються наші працівники.

– До речі, про працівників кримінальної міліції у справах дітей. Зазвичай тут була висока плинність кадрів. Такий стан залишається і надалі?

– На жаль. За штатом у нас 56 працівників. Половина з них мають стаж у цій службі до трьох років. П’ятеро працюють понад десять років. Окрім мене, це начальник сектору Коломийського міськвідділу міліції Вадим Василецький, старший оперуповноважений цього ж міськвідділу міліції Ніна Логін, працівники відділення КМСД обласного апарату Віталій Гев’юк і Лілія Залізняк. Хотіла б відзначити офіцерів, які прийшли у службу недавно, але вже проявили себе з позитивного боку. Це Денис Мостовий, Ярослав Копильців, Наталія Шкромида, Марина Царук, Олег Янків. Ми всі як один колектив, як одна сім’я.

СЗГ УМВС України

в Івано-Франківській області.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: ПриватБанк піднявся на 18 ...
Наступна новина: Чернігівщина: Новий подих ...

КОМЕНТАРІ