Прийняття Декларації про державний суверенітет України – важливий етап українського державотворення

Прийняття Декларації про державний суверенітет України – важливий етап українського державотворення

23.07.13 08:31 0 1011
Згідно з Конституцією України, наша держава є суверенною та незалежною, демократичною, соціальною, правовою державою. При цьому суверенність характеризує взаємовідносини державної влади з іншими суб\'єктами влади як усередині країни, так і за межами державних кордонів. Україна наділена правом самостійно вирішувати внутрішні та зовнішні політичні питання без втручання інших держав, організацій, осіб. Такі повноваження нашої держави закріплені у Декларації про державний суверенітет України, прийнятій Верховної Радою Української РСР 16 липня 1990 року.

Цей документ започаткував сучасний етап українського державотворення. Про це зазначає Президент України: «Ухвалення Декларації є яскравим проявом волі українців до свободи, рішучим кроком на шляху здобуття нашою державою незалежності. Базуючись на принципах, проголошених у Декларації, ми будуємо модернізовану демократичну правову країну, в якій буде забезпечено гідне майбутнє кожному громадянинові».

На важливості прийняття Декларації про державний суверенітет акцентує і голова облдержадміністрації Сергій Рижук. «Фактично із прийняттям „Акту проголошення незалежності України“, підтриманого всеукраїнським референдумом 1 грудня 1991 року, наша держава вдруге була проголошена незалежною. Адже Декларація про державний суверенітет України стала основою для цього документу. Крім того, Декларація стала правовим фундаментом для Конституції України та інших нормативно-правових актів, визначила позиції тодішньої Української РСР при укладанні міжнародних угод», – пояснює очільник Житомирщини.

Цьогоріч українці відзначили 23-тю річницю від дня прийняття Декларації про державний суверенітет. З цієї нагоди на Житомирщині відбулася низка інформаційно-просвітницьких заходів у закладах культури, військових частинах, літніх таборах та інших закладах для дітей та молоді.

В обласній бібліотеці для юнацтва було оформлено інформаційну вітрину «Україна суверенна: історія становлення незалежної держави», а в читальному залі обласної бібліотеки для дітей працівниками закладу за сприяння управління культури облдержадміністрації організовано постійно діючу виставку-перегляд «Рідна країна — моя Україна» та вікторину «Чи знаєш ти історію своєї країни?».

До відзначення 23-ої річниці від дня прийняття Декларації про державний суверенітет долучилися і музейні заклади області. Так, Житомирським обласним краєзнавчим музеєм в спортивно-оздоровчому таборі «Політехнік» проведено День музею, а Коростенським краєзнавчим музеєм – урок з історії української державності. А відвідавши книжкову виставку «Відважні сини України», відкриту в обласному літературному музеї, житомиряни та гості міста зможуть ознайомитися з унікальними літературно-художніми та науково-популярними виданнями, які наочно ілюструють процес державотворення нашої Батьківщини та діяльність вітчизняних політичних діячів.

Тематичні заходи відбулися також і в культурно-освітніх закладах. В обласних центрах соціально-психологічної реабілітації дітей було проведено виховні години, присвячені історії ухвалення Декларації.

Свою лепту у збереження історичної пам’яті та героїко-патріотичне виховання співвітчизників внесли і військові формування Поліського краю. Зокрема низка заходів проводиться у частинах 8-го ордена Червоного Прапору армійського корпусу. Так, з нагоди 23-річчя від дня ухвалення Декларації про державний суверенітет відбувся перегляд кінофільмів, проведено інформування військовослужбовців на тему «Декларація про державний суверенітет України – визначний крок на шляху до Незалежності» та здійснено тематичну культурно-освітню роботу з особовим складом строкової служби. У музейних кімнатах бойової слави, бібліотеках військових частин оформлені виставки мемуарної та історичної літератури, періодичних видань, фотографій, документів та архівних матеріалів, присвячених 23-річчю з дня ухвалення Верховною Радою України Декларації про державний суверенітет України.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Львівщині освятили ...
Наступна новина: У Волинській області за ...

КОМЕНТАРІ