У Львівській області запитували – відповідаємо

У Львівській області запитували – відповідаємо

24.07.13 08:46 0 887
18 липня 2013 року в ДПІ у Пустомитівському районі Головного управління Міндоходів у Львівській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія». На запитання платників податків відповідав начальник відділу оподаткування фізичних осіб Вірт Ігор Іванович.

Пропонуємо вашій увазі запитання, які цікавили платників.

Члену профспілки надається сімейна путівка на санаторно-курортне лікування його та членів його сім'ї від профспілки. Чи оподатковується ПДФО вартість такої путівки?

Порядок оподаткування путівок, які видаються профспілками за рахунок членських внесків, врегульовано пп.165.1.35 п.165.1 ст.165 Податкового кодексу України. До загального місячного (річного) оподаткованого доходу не включається, зокрема вартість путівок на відпочинок, оздоровлення та лікування, у т. ч. на реабілітацію інвалідів, на території України платника податку та/або його дітей віком до 18 років, які надаються йому безоплатно або із знижкою (у розмірі такої знижки) професійною спілкою, до якої зараховуються профспілкові внески платника податку – члена такої професійної спілки, створеної за законодавством України.

Таким чином, якщо путівка надається члену профспілки або його дитині віком до 18 років, то її вартість не є об'єктом оподаткування ПДФО. Путівки, які видаються профспілкою решті осіб, оподатковуються ПДФО на загальних підставах.

З якого звітного податкового періоду копію форми №1ДФ юридичній особі потрібно подавати в податковий орган за новим місцезнаходженням структурного підрозділу?

Відповідно до п.8 ст.45 Бюджетного кодексу України у разі зміни місцезнаходження суб'єктів господарювання – платників податків сплата визначених законодавством податків і зборів (обов'язкових платежів) після реєстрації здійснюється за місцем попередньої реєстрації до закінчення поточного бюджетного періоду. Тому підприємству слід продовжувати перераховувати ПДФО за найманих працівників, які працюють у структурному підрозділі, на бюджетні рахунки у Пустомитівському районі. А копію форми №1ДФ слід надсилати на адресу нового податкового органу.

Підкажіть, будь ласка, як оподатковуються дивіденди, які нараховані на користь фізичної особи?

Дивіденди, нараховані платнику податку емітентом корпоративних прав – резидентом, що є юридичною особою, оподатковуються за ставкою 5%.

Дивіденди, нараховані на користь фізичних осіб (у тому числі нерезидентів) за акціями або іншими корпоративними правами, які, зокрема, мають статус привілейованих, прирівнюються з метою оподаткування до виплати заробітної плати та оподатковуються за ставками 15% та/або 17%.

Під час нарахування доходів у формі заробітної плати база оподаткування визначається як нарахована заробітна плата, зменшена на суму єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, страхових внесків до Накопичувального фонду.

Один із учасників (засновників) товариства з обмеженою відповідальністю передає свої пайові права іншому. Чи оподатковується ПДФО така операція і як її відобразити у формі №1ДФ?

Операції з відчуження корпоративних прав одним учасником товариства з обмеженою відповідальністю іншому учаснику оподатковуються у порядку, встановленому п.170.2 ст.170 Податкового кодексу України, який визначає порядок оподаткування інвестиційного прибутку. Податок із доходів за цією операцією обчислюється учасником (засновником) самостійно, розрахунки проводяться поза обліком підприємства.

Згідно з пп.170.2.7 п.170.2 ст.170 ПКУ для цілей цього пункту термін «інвестиційний актив» означає пакет цінних паперів, деривативів чи пайові права, виражені в інших, ніж цінні папери, формах, випущені одним емітентом.

На підставі пп.170.2.6 п.170.2 ст.170 ПКУ до складу загального річного оподатковуваного доходу платника податку включається позитивні значення загального фінансового результату операцій з інвестиційними активами (корпоративними правами) за наслідками такого звітного (податкового) року.

Пайові права – це права особи, частка якої визначається у статутному фонді (майні) господарської організації, що включають правомочності на участь цієї особи в управлінні господарською організацією, отримання певної частки прибутку (дивідендів) цієї організації та активів у разі ліквідації останньої відповідно до закону, а також інші правомочності, передбачені законом і статутними документами (пп.14.1.90 п.14.1 ст.14 ПКУ).

Підпунктом 170.2.1 п.170.2 ст.170 ПКУ передбачено, що облік загального фінансового результату операцій з інвестиційними активами (корпоративними правами) ведеться платником податку самостійно, окремо від інших доходів і витрат. Для цілей оподаткування інвестиційного прибутку звітним періодом вважається календарний рік.

Інвестиційний прибуток розраховується як позитивна різниця між доходом, отриманим платником податку від продажу окремого інвестиційного активу, та його вартістю, що визначається із суми витрат на придбання такого активу з урахуванням норм пп.170.2.4-170.2.6 цього пункту, крім операцій з деривативами (пп.170.2.2 п.170.2 ст.170 ПКУ).

Отже, у випадку продаж корпоративного права (інвестиційного активу), об'єктом оподаткування податком на доходи фізичних осіб вважається інвестиційний прибуток, для визначення якого враховуються витрати, пов'язані із придбанням такого корпоративного права.

Фізична особа самостійно визначає суму доходів і витрат від операцій з інвестиційними активами, відображає фінансовий результат від таких операцій у річній декларації про майновий стан і доходи та сплачує ПДФО.

Як оподатковується дохід фізичної особи – нерезидента?

Про це повідомив медіа-центр Міндоходів у Львівській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Чернівецька область: ...

КОМЕНТАРІ