У Львівській області під час семінару – про актуальні питання щодо оподаткування

У Львівській області під час семінару – про актуальні питання щодо оподаткування

24.07.13 13:04 0 1077
В Стрийській ОДПІ Головного управління Міндоходів у Львівській області було проведено семінар для платників податків на тему: «Актуальні питання застосування норм Податкового кодексу України».

Під час семінару розглядались питання щодо практичного застосування вимог Податкового кодексу України з податку на додану вартість, акцизного збору, податку на доходи фізичних осіб, єдиного податку, єдиного соціального внеску та ін. Платників ознайомлено із Законом України від 14.05.2013 №231-VI «Про внесення змін до деяких законів України щодо призначення та індексації пенсії».

Присутніх поінформовано про можливість придбання електронних ключів в Акредитованому центрі сертифікації ключів Інформаційно-довідкового департаменту (АЦСК ІДД) для передачі звітності в електронному вигляді.

Пропонуємо відповіді на запитання, які надійшли від платників податків під час семінару:

В яких випадках податкова соціальна пільга не застосовується?

Відповідно до підпункту 169.2.3 статті 169 Податкового кодексу України податкова соціальна пільга не може бути застосовано до:

- доходів платника податку, інших, ніж заробітна плата;

- заробітної плати, яку платник податку протягом звітного податкового місяця отримує одночасно з доходами у вигляді стипендії, грошового чи майнового (речового) забезпечення учнів, студентів, аспірантів, ординаторів, ад'юнктів, військовослужбовців, що виплачуються з бюджету;

- доходу самозайнятої особи від провадження підприємницької діяльності, а також іншої незалежної професійної діяльності.

Чи необхідно надавати до органів Міндоходів довідку про опломбування РРО, видану Центром сервісного обслуговування у разі ремонту РРО?

Копію кожної довідки про опломбування РРО, виданої Центром сервісного обслуговування, суб’єкт підприємницької діяльності повинен подати до органу Міндоходів за місцем обліку реєстратора не пізніше настання найближчого терміну подання звітності, пов’язаної із застосуванням РРО.

Де відображаються зовнішні сумісники в податковому розрахунку за ф.1ДФ?

Відповідно до Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку, затвердженого наказом ДПА України від 24.12. 2010 №1020, реквізити податкового розрахунку заповнюються наступним чином:

«Працювало у штаті» - проставляється найбільша з місячних за звітний період (на перше число місяця) облікова кількість штатних працівників облікового складу юридичної особи чи самозайнятої фізичної особи. Облікова кількість штатних працівників облікового складу юридичної особи чи самозайнятої фізичної особи визначається відповідно до Інструкції зі статистики кількості працівників, затвердженої наказом Державного комітету статистики України від 28.09.2005 №286, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 30.11. 2005 за №1442/11722 (далі – Інструкція).

«Працювало за цивільно-правовими договорами» - кількість працівників за цивільно-правовими договорами у звітному періоді.

Відповідно п.21 Інструкції в облікову кількість штатних працівників включаються усі наймані працівники, які уклали письмово трудовий договір (контракт) і виконували постійну, тимчасову або сезонну роботу один день і більше, а також власники підприємства, якщо, крім доходу, вони отримували заробітну плату на цьому підприємстві, в т.ч. перебувають у відпустках для догляду за дитиною (пп.2.5.9 Інструкції).

Не включаються до облікової кількості штатних працівників працівники, прийняті на роботу за сумісництвом з інших підприємств (пп.2.6.1 п.2.6 ст.2 Інструкції), тобто зовнішні сумісники.

Отже, оскільки у розрахунку за ф.№1ДФ не передбачена окрема графа «зовнішні сумісники», то кількість зовнішніх сумісників може включатися до кількості працівників за цивільно-правовими договорами та відображатись в графі «за цивільно-правовими договорами».

Чи утримується ПДФО із суми допомоги по вагітності та пологах?

Відповідно до пп.165.1.1 п.165.1 ст.165 Податкового кодексу України до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається сума державної та соціальної матеріальної допомоги, державної допомоги у вигляді адресних виплат та надання соціальних і реабілітаційних послуг відповідно до закону, житлових та інших субсидій або дотацій, компенсацій (включаючи грошові компенсації інвалідам, на дітей-інвалідів при реалізації індивідуальних програм реабілітації інвалідів, суми допомоги по вагітності та пологах).

Яким чином підтвердити суб’єкту господарювання, що вода використовується виключно для власних питних і санітарно-гігієнічних потреб?

Відповідно до підпункту 323.1 статті 323 Податкового кодексу України платниками збору є водокористувачі – суб’єкти господарювання незалежно від форми власності: юридичні особи, їх філії, відділення, представництва, інші відокремлені підрозділи без утворення юридичної особи (крім бюджетних установ), постійні представництва нерезидентів, а також фізичні особи-підприємці, які використовують воду, отриману шляхом забору води з водних об’єктів (первинні водокористувачі) та/або від первинних або інших водокористувачів (вторинні водокористувачі), та використовують воду для потреб гідроенергетики, водного транспорту і рибництва.

Пунктом 323.2 ст.323 ПКУ визначено, що не є платниками збору водокористувачі, які використовують воду виключно для задоволення питних і санітарно-гігієнічних потреб населення (сукупності людей, які знаходяться на даній території в той чи інший період часу, незалежно від характеру та тривалості проживання, в межах їх житлового фонду та присадибних ділянок), у тому числі для задоволення виключно власних питних і санітарно-гігієнічних потреб юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та платників єдиного податку.

Для цілей р. ХVІ ПКУ під терміном «санітарно-гігієнічні потреби» слід розуміти використання води в туалетних, душових, ванних кімнатах і умивальниках та використання для утримання приміщень у належному санітарно-гігієнічному стані.

Платники податків зобов’язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов’язаних з визначенням об’єктів оподаткування та/або податкових зобов’язань, на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, пов’язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством (п.44.1 ст.44 ПКУ).

Таким чином, суб’єкт господарювання (в тому числі платник єдиного податку), який має дозвіл на спеціальне використання води або договір на поставку води, не є платником збору за спеціальне використання води у разі використання ним води для задоволення виключно власних (співробітників) питних і санітарно-гігієнічних потреб (в туалетних, душових, ванних кімнатах і умивальниках та використання води для утримання приміщень у належному санітарно-гігієнічному стані). У разі використання суб’єктом господарювання води одночасно як для виробничих потреб, так і для задоволення питних і санітарно-гігієнічних потреб, він є платником збору за спеціальне використання води за весь обсяг фактично використаної води.

Податковим кодексом України не передбачено механізму розподілу обліку обсягів фактично використаної у звітному періоді води на обсяги: використаної окремо для власних санітарно-гігієнічних та використаної для інших потреб юридичних осіб, у тому числі з причини відсутності нормативів споживання води юридичними особами виключно на власні питні і санітарно-гігієнічні потреби.

За даними первинного обліку, а також видом господарської діяльності можливо визначити напрямок використання води (для виробничих або санітарно-гігієнічні потреби).

Який розмір єдиного соціального внеску застосовують підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування без використання праці найманих робітників?

Відповідно до п.4 частини 1 ст.4 Закону України від 8 липня 2010 року №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» із змінами та доповненнями (далі – Закон № 2464) платниками єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄВ) є приватні підприємці, в тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування.

ЄВ для платників, зазначених, зокрема, у пунктах 4 та 5 частини 1 ст.4 Закону №2464, встановлюється у розмірі 34,7 відс. визначеної пунктами 2 та 3 частини 1 ст.7 Закону №2464 бази нарахування ЄВ (частина 11 ст.8 Закону №2464).

Пунктом 3 частини 1 ст.7 Закону №2464 визначено, що ЄВ для платників, зазначених у пункті 4 частини 1 ст.7 Закону №2464, які обрали спрощену систему оподаткування, нараховується – на суми, що визначаються такими платниками самостійно, але не більше максимальної величини бази нарахування ЄВ, встановленої Законом №2464. При цьому сума ЄВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

Про це повідомив медіа-центр Міндоходів у Львівській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ