У Львівській області правоохоронці "накрили" 12 нелегальних пунктів прийому металобрухту

У Львівській області правоохоронці "накрили" 12 нелегальних пунктів прийому металобрухту

24.07.13 13:16 0 1102
За час проведення відпрацювання ринку металобрухту в липні цього року, виявлено 12 нелегальних пунктів прийому металобрухту, за якими зареєстровані кримінальні провадження за ст. 213 КК України. Вилучено більш як 15 тон брухту чорних і кольорових металів.

Аналіз ситуації на ринку обігу металобрухту свідчить про постійний високий попит на цей вид вторинної сировини.

Для забезпечення потреби внутрішнього ринку держави щорічно необхідно близько 7–8 мільйонів тонн металобрухту, основними споживачами якого є 15-ть підприємств, які розташовані у Донецькій, Дніпропетровській, Луганській та Запорізькій областях.

У нашій області суб’єктами господарювання було відвантажено більше 80 тисяч тон брухту чорного та кольорових металів.

Значні обсяги такого обігу породжують низку злочинних схем його наповнення.

На сьогоднішній день експорт металу фактично не здійснюється, а імпорт за останній рік збільшився.

Зазначене є свідченням того, що левова частка обсягу металобрухту формується на внутрішньому ринку, легальний обіг якого в області забезпечують 37 суб’єктів господарювання, що отримали ліцензії на право здійснення операцій із металобрухтом чорних та кольорових металів, з мережею у 42 пункти прийому металобрухту та 8 об’єктів зберігання металобрухту.

У цілому робота пунктів прийому брухту побудована за принципом мережевого маркетингу, тобто поряд з діяльністю легальних пунктів, працюють і нелегальні пункти прийому металобрухту.

Саме діяльність та функціонування незаконних пунктів створює попит на металобрухт кримінального походження, насамперед це - викрадені промисловий брухт, системи опалення, загорожі, комплектуючі водо каналізаційних мереж, розукомплектовані електрообладнання та електромережі тощо.

Унаслідок відпрацювання пунктів прийому металобрухту, які працюють без відповідних дозволів працівниками Державна служба по боротьбі з економічними злочинами з початку року виявлено більш як півтора десятка кримінальних правопорушень на ринку металобрухту по яких були відкриті кримінальні провадження.

Разом з тим із метою ліквідації нелегальних пунктів прийому металобрухту, функціонування яких і призводить до значної кількості крадіжок, на виконання вимог рішення Міністерства, у Львівській області у липні запроваджено цільове відпрацювання на ринку металобрухту.

Встановлено усіх основних підприємств з відвантаження брухту чорних та кольорових металів, які офіційно працюють та мають усі дозвільні документи на цей вид діяльності. У подальшому вказаними підприємствами брухт реалізовується на металургійні комбінати Донецька, Маріуполя, Алчевська, Кривого рогу та Артемівська.

Для активізації цієї роботи на даний час передбачається залучення органів виконавчої влади для проведення комісійних обстежень пунктів прийому металобрухту та підприємств, які здійснюють приймання і переробку металобрухту на предмет виявлення викрадених комплектуючих деталей ліній електропередачі, каналізаційних люків тощо.

ВЗГ ГУ МВС України у Львівській
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Віктор Шемчук ...

КОМЕНТАРІ