На Хмельниччині відзначення 1025-річчя Хрещення Русі - важливий етап укріплення поваги до нашої тисячолітньої історії

На Хмельниччині відзначення 1025-річчя Хрещення Русі - важливий етап укріплення поваги до нашої тисячолітньої історії

25.07.13 12:48 0 1669
1025-річчя Хрещення Русі - визначна подія для всіх наших громадян. Це свято, яке об’єднує нас навколо справжніх духовних цінностей і є важливим етапом укріплення поваги до нашої тисячолітньої історії. Про це 24 липня на брифінгу в Будинку Уряду сказав Міністр культури Леонід Новохатько.

«Вибір християнства як державної релігії, зроблений князем Володимиром, на багато століть вперед визначив цивілізаційний шлях розвитку країни, зробивши Київську Русь активним європейськім партнером. І багато тих речей, які ми сприймаємо як належне, в тому числі і у моральному відношенні, були визначені саме з прийняттям християнства», - підкреслив Леонід Новохатько.

Міністр повідомив про проведені ремонтно-реставраційні роботи з впорядкування об’єктів, пов’язаних з історією християнства, та готовність пам’яток сакрального мистецтва до прийому гостей.

«Завершено роботи на основних об’єктах. У Національному Києво-Печерському історико-культурному заповіднику здійснено ремонтно-реставраційні роботи Великої Лаврської дзвіниці, келій, трапезного храму; відремонтовано дзвіниці Михайлівського Золотоверхого монастиря; браму Свято-Іллінської церкви, дзвіницю Свято-Фролівського жіночого монастиря, трапезну церкву Свято-Фролівського жіночого монастиря. Завершено роботи у Катерининській церкві Чернігова, яка є навіть давнішою, ніж Софія Київська», - розказав Леонід Новохатько.

Міністр подякував Київській міській державній адміністрації за підготовку до свята, звернувши особливу увагу на відновлення і реставрацію пам’ятника Магдебурського права, який ще називають «Нижній пам’ятник Хрещення Русі». тут відновлені сходи, вхідна арка, колона.

Леонід Новохатько зазначив, що в цілому святкування Хрещення Русі є хорошим приводом звернути особливу увагу на пам'ятки архітектури: «Є привід і логіка звернути особливу увагу на пам'ятники давньоруської доби на території України, у Києві, на місці хрещення», - сказав він.

Міністр назвав основні заходи, які відбуватимуться за участі Глави держави та Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій.

Так, 26 липня у Національному культурно-мистецькому та музейному комплексі «Мистецький арсенал» відкриється масштабна культурно-мистецька виставка «Велике і величне» - безпрецедентне явище в історії Незалежної України. Цей проект стане центральною мистецькою подією офіційної програми відзначення 1025-річчя Хрещення Київської Русі. 1000 творів українського мистецтва із колекцій 35 провідних музеїв України вперше зібрані в Проект такого експозиційного обсягу.

«Окрасою експозиції є рідкісні авторські ікони Самбірської школи доби Ренесансу (колекція музею «Дрогобиччина») з Церкви Святого Юра в Дрогобичі, яку всього місяць як внесено до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. А також знайдені у 2008 році на території Херсонеса античні фрески кінця ІІ - початку ІІІ ст. н.е., які вперше можна буде побачити за межами заповідника «Херсонес Таврійський», якій також внесено до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО», - підкреслив Леонід Новохатько.

Також Міністр повідомив про Урочисту асамблею у Національному палаці мистецтв «Україна»: «Це спільний захід, який поєднає представників держави і представників всіх конфесій, духовним мистецтвом».

Довідково:

Про це повідомили у Хмельницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Чернігів: До Дня ...
Наступна новина: В Івано-Франківській ...

КОМЕНТАРІ