Львівщина: відповідаємо на «гарячі» питання

Львівщина: відповідаємо на «гарячі» питання

25.07.13 13:25 0 1008
В ДПІ у Залізничному районі м.Львова Головного управління Міндоходів у Львівській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» з актуальних питань оподаткування за участю начальника інспекції Ігоря Володимировича Кондра. Пропонуємо вашій увазі відповіді на питання, поставлені під час «гарячої лінії».

Чи потрібно застосовувати касовий апарат при продажу за готівку основних засобів, які згідно бухобліку обліковувались на рахунку «Основні засоби»?

Суб’єкти господарювання у разі продажу за готівкові кошти основних засобів (основних фондів), які згідно бухгалтерського обліку обліковувались на рахунку 10 «Основні засоби» і які вилучені з активів (списані з балансу) внаслідок їх продажу, можуть проводити розрахунки у своїх касах з оформленням прибуткових касових ордерів, підписаних і завірених печаткою у встановленому порядку, або у безготівковій формі через банківські установи.

У разі здійснення розрахунків в касі у готівковій формі такі суб’єкти господарювання зобов’язані дотримуватись вимог Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 15.12.04 №637, та постанови Правління Національного банку України від 09.02.05 №32 «Про встановлення граничної суми готівкового розрахунку».

Чи має право юридична особа – платник єдиного податку укладати договори переуступки прав вимоги боргу щодо відвантажених товарів?

Відступлення права вимоги боргу є фактично заміною у зобов’язанні одного боржника на іншого за згодою кредитора, а не є формою розрахунків.

Норми чинного законодавства не містять обмежень щодо укладання договору переуступки прав вимоги за зобов’язаннями між будь-якими суб’єктами господарювання, у тому числі юридичними особами – платниками єдиного податку.

Як в реєстрі виданих та отриманих податкових накладних відображаються податкові накладні, виписані на суму перевищення звичайної ціни над фактичною?

Якщо база оподаткування визначається виходячи із звичайних цін і перевищує суму постачання товарів/послуг, визначену з їх договірної (контрактної) вартості, то відповідно до п.17 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 01.11.2011 №1379, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 22.11.2011 за №1333/20071, продавець виписує дві податкові накладні. Одну – на суму виходячи з фактичної ціни постачання, другу – на суму перевищення звичайної ціни над фактичною. У податковій накладній, яка виписана на суму перевищення звичайної ціни над фактичною, робиться позначка відповідно до пункту 8 цього Порядку (01 – Виписана на суму перевищення звичайної ціни над фактичною). При її заповненні слід враховувати що у верхній лівій частині оригіналу такої податкової накладної робиться відповідна помітка «Х» та зазначається тип причини: «01», у графі 3 – «номенклатура постачання товарів/послуг» указується «перевищення звичайної ціни над фактичною за товарами, послугами, указаними в податковій накладній № _______» (зазначається порядковий номер податкової накладної, виписаної на суму постачання цих товарів/послуг, визначену виходячи з їх договірної (контрактної) вартості).

Решта реквізитів та граф такої податкової накладної заповнюються аналогічно реквізитам та графам податкової накладної, що виписується на суму виходячи з фактичної ціни постачання.

Така податкова накладна покупцю не надається, а усі примірники зберігаються у продавця. При цьому, у розділі І Реєстру виданих та отриманих податкових накладних робляться наступні записи:

у графі 1 – порядковий номер податкової накладної;

у графі 2 – дата виписки податкової накладної;

у графі 3 – порядковий номер податкової накладної, що відповідає номеру з графи 1;

у графі 4 зазначається «ПНП01» (податкова накладна паперова 01);

у графі 5 – назва платника (ПІБ – для фізичної особи-підприємця) та у графі 6 продавцем зазначаються свої реквізити;

а у графах 7-12 зазначається інформація щодо постачання товарів/послуг.

Я приватний підприємець, перебуваю на спрощеній системі оподаткування, третя група. Прошу сказати, чи маю я право в середині року перейти з третьої групи на другу?

Відповідно до пп.298.1.5 п.298.1 ст.298 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) за умови дотримання платником єдиного податку вимог, встановлених для обраної ним групи, такий платник може самостійно перейти на сплату єдиного податку, встановленого для інших груп, шляхом подання заяви не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного кварталу. У Вашому випадку це потрібно зробити вже до 15 вересня. При цьому, якщо Ви є платником податку на додану вартість, анулюється свідоцтво платника податку на додану вартість у порядку, встановленому ПКУ. Такий перехід буде виправданим лише при умові, що Ви розраховуєте отримати за 2013 рік дохід в розмірі не більше 1 млн. гривень.

Чи оподатковується продаж легкового автомобіля у 2013 році?

Згідно з п.173.2. ст.173 Податкового кодексу України дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року одного з об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда, не підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб.

Скажіть, будь ласка, чи можуть мені повернути кошти за навчання, якщо я відмовився від отримання коду?

Податкова знижка може бути надана виключно резиденту, якому присвоєний реєстраційний номер облікової картки платника податку, а також резиденту – фізичній особі, яка через свої релігійні переконання відмовилась від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомила про це відповідний орган державної податкової служби і має про це відмітку у паспорті.

Отже, Ви можете отримати податкову знижку за навчання при наявності зазначеної відмітки у паспорті та за умови дотримання вимог, встановлених ст.166 Податкового кодексу України.

Як оподатковується сума матеріальної допомоги, яка надається працедавцем всім або більшості працівників і має систематичний характер (наприклад, на оздоровлення)?

Підпунктом 14.1.48 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) визначено, що заробітна плата – це основна та додаткова заробітна плата, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, які виплачуються платнику податку у зв’язку з відносинами трудового найму згідно із законом.

Відповідно до пп.163.1.1 п.163.1 та пп.164.2.1 п.164.2 ст.164 ПКУ об’єктом оподаткування є загальний місячний оподатковуваний дохід, до якого включаються доходи у вигляді заробітної плати, нараховані (виплачені) платнику податку відповідно до умов трудового договору (контракту).

Якщо виплата матеріальної допомоги має систематичний характер і така допомога надається всім або більшості працівників, наприклад, допомога на оздоровлення, при цьому її виплати передбачені положеннями про оплату праці найманих працівників (колективним договором, галузевою угодою тощо), прийнятими згідно з нормами трудового законодавства, то така матеріальна допомога з метою оподаткування прирівнюється до заробітної плати і вся сума такої допомоги включається до загального місячного оподатковуваного доходу платника податку і оподатковується за ставками, встановленими п.167.1 ст.167 ПКУ, з врахуванням вимог пункту 164.6 статті 164 ПКУ, тобто 15% та/або 17%.

Про це повідомив медіа-центр Міндоходів у Львівській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ