Громадська Рада: Путівки на оздоровлення отримують менше третини інвалідів війни Києва

Громадська Рада: Путівки на оздоровлення отримують менше третини інвалідів війни Києва

25.07.13 18:44 0 2122
Згідно попередньо ухваленого плану роботи, Комітет з питань громадської експертизи та контролю за виконанням рішень влади Громадської Ради при КМДА опрацював статистичні дані та нормативно-правові акти, які торкаються соціального захисту ветеранів та інвалідів війни, зокрема й тих, що отримали даний статус беручи участь у військових діях в Афганістані.

Як повідомив Голова Комітету Микола Гончаренко, зведенні дані здійсненого аналізу дають усі підстави зробити висновок про те, що сьогоднішній стан реалізації норм щодо соціально-медичного, житлово-комунального та транспортного забезпечення ветеранів війни не відповідає чинним нормам Конституції та законів України.

У Комітеті громадської експертизи підкреслюють, що серед найактуальніших проблем воїнів-інтернаціоналістів, ветеранів ВВВ та учасників інших воєнних конфліктів залишаються: забезпечення житлом та спецавтотранспортом, питання пільгового проїзду, соціального захисту членів сімей загиблих (померлих) воїнів – афганців, виплата ветеранам війни одноразової допомоги до Дня Перемоги, забезпечення їх санаторно-курортними путівками, який погіршується щороку.

«Ми проаналізували данні різних відомств і бачимо, що путівками на оздоровлення та лікування забезпечується не більше третини, від загальної потреби. Наприклад, Мінсоцполітики за останні три роки виділяє путівки в середньому 30% тих, хто їх потребує. У Мінобороні за 2012-2013 роки рівень фінансування санаторно-курортного лікування ветеранів війни у підвідомчих санаторіях становить всього 20% від потреби», - зауважує М.Гончаренко.

З огляду на те, що не всі інваліди війни, зокрема, і з числа воїнів-інтернаціоналістів, за станом здоров’я мають можливість лікуватись у санаторіях, законодавство передбачає для них право на отримання грошової компенсації. Проте, у Громадській Раді при КМДА звертають увагу на те, що розмір цієї компенсації, який затверджується Наказом Міністерства соціальної політики України, незрівнянно низький. «Зокрема, в минулому році така компенсація становила 320 грн., що майже в 13 разів менше за середню вартість путівки на санаторно-курортне оздоровлення, яка сьогодні становить 4-5 тис. грн.. За повідомленням Мінсоцполітики розмір зазначеної компенсації на 2013 рік станом на 10 квітня взагалі не було визначено», - уточнює Голова Комітету громадської експертизи М.Гончаренко.

За його словами, Комітет продовжить вивчення даних питань, аби спільно з громадою столиці віднайти найоптимальніші шляхи подолання кризових явищ у сегменті дотримання прав та забезпечення належного соціального захисту учасників бойових дій різних років та членів їхніх сімей.

PS:

Программы самостоятельного оздоровления: перестаём делать себя больными..

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ