Суд заборонив «Свободі» акцію-зустріч Кіріла та Путіна

Суд заборонив «Свободі» акцію-зустріч Кіріла та Путіна

25.07.13 18:47 0 1134
25 липня 2013 року Київський окружний адміністративний суд ухвалив рішення про заборону Всеукраїнському об’єднанню «Свобода» проводити акції протягом 27-28 липня 2013 року на центральних вулицях Києва, якими пролягає та які дотичні до маршруту кремлівських емісарів – московського патріярха Владіміра Гундяєва та президента РФ Владіміра Путіна. Таким чином суд задовольнив позов КМДА та обмежив права киян на мирні зібрання. «Свобода» оскаржуватиме таке рішення суду.

Суддя К.Ю. Гарник мотивував своє рішення тим, що заплановані «Свободою» акції протесту проти приїзду на 1025-річчя хрещення Руси в Україну московського патріярха Владіміра Гундяєва (Кіріла) та президента РФ Владіміра Путіна нібито мають ознаки порушення прав громадян та можуть призвести до порушення громадського порядку.

«Рішення суду є відверто упередженим та таким, що порушує 11-у статтю Європейської конвенції з прав людини та 39-у статтю Конституції України, які регламентують права громадян на мирні зібрання.

Прикметно, що суддя також мотивував заборону на мирні зібрання тим, що заявку на проведення акції було подано менше ніж за 10 днів, як цього вимагає рішення Київради. Однак це рішення є таким, що порушує права громадян на мирні зібрання, тому не може бути застосованим у суді. Адже у тлумаченні Конституційного Суду до першої частини статті 39 Конституції України йдеться про те, що повідомлення про проведення акції має бути завчасним, однак жодних строків для цього не визначено.

Всеукраїнське об’єднання «Свобода» подаватиме апеляцію на це рішення суду», – наголосив представник ВО «Свобода» в суді Степан Кударенко.

Своєю чергою, народний депутат-свободівець Юрій Сиротюк, коментуючи рішення суду, наголосив: «В Україні звичною практикою стали судові заборони на будь-які акції громадян України, що йдуть всупереч політиці режиму Януковича. Цього разу Янукович не лише показав свою диктаторську сутність через підконтрольні йому суди, але й вчергове засвідчив власну меншовартість перед кремлівськими очільниками.

З иншого боку, це судове рішення є виявом страху представників російської імперської політики Владіміра Путіна і Владіміра Гундяєва (Кіріла) перед українцями. Адже емісари «русскава міра», які їдуть в Україну броньованими потягами, а Україною пересуватимуться в броньованих автівках, готові зустрічатися лише зі жменькою затятих фанатиків, ретельно відібраних і вивірених російськими спецслужбами. І це найбільше свідчення публічної поразки «русскава міра» в Україні. Хресний хід, який організовує Українська Православна Церква Київського Патріярхату, щороку збирає в сотні разів більше українців, ніж московський патріярх Кіріл.

На наше глибоке переконання, політичне судове рішення не може перекреслити конституційні права українців на мирні зібрання та протести. Українці й цього року, як і раніше, гідно зустрінуть кремлівських емісарів».

Довідка: На 27 липня 2013 року в Києві Всеукраїнське об'єднання "Свобода" запланувало проведення акції проти чергового вояжу адептів "русскава міра" Путіна та московського патріярха Кіріла Гундяєва.

Прес-служба Всеукраїнського об’єднання «Свобода»
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ