«Хрещення Руси-України»

«Хрещення Руси-України»

26.07.13 08:50 0 897
Під такою назвою відкрилась виставка у Державному архіві Теpнопільської області. На стендах – документи, фотографії, стародруки.

Експозиція присвячена 1025-літтю хрещення Руси-України. Матеріали розповідають про просвітницьку роль церкви на Тернопіллі, про утиски та гоніння, які зазнавали релігійні громади у часи Радянського Союзу. Документи та світлини переносять відвідувачів у 19 століття, у 20, розповідаючи про відзначення 950-ліття хрещення Руси-України і 1000-річчя цієї знаменної дати тощо.

Архиєпископ Тернопільський і Бучацький Нестор (УПЦ КП) благословши експозицію, наголосив на тому, що прийняття християнства стало віховою подією в історії нашої держави, а 1025-річчя цієї сакральної події ще раз підтверджує, те, що українці – древня нація зі своєю культурою та традиціями, яка внесла великий вклад в розвиток людства. Також владика зазначив, що виставкова діяльність архіву надзвичайно необхідна, адже дає можливість краянам стати ближчими до історії, долучитись до героїчних минулих подій через вивчення документів.

«Прийняття християнства у Київській Русі – це подія, яка ознаменувала новий цивілізаційний шлях нашого народу, – підкреслив заступник голови обласної ради Олег Боберський. А багатовікова історія хрещення – свідоцтво багатовікової історії української нації, твердження того, що Київська Русь – давня держава українців. Ми – стародавній народ, ми створили багату культуру, самобутні традиції і наша держава за правом є спадкоємицею Київської Русі. І ніхто, навіть із надімперськими прагненнями, не відбере у нас цього». Також Олег Боберський зауважив, що 1025 років тому на Печерських пагорбах постала єдина церква, « так само має постати Єдина Помісна Українська Церква, і нинішні святкування ще один привід зосередитись на цьому церковним ієрархам. Адже саме така церква в майбутньому може стати запорукою посилення та розвитку усього християнства», – сказав заступник голови обласної ради.

Про це повідомили у прес-службі Тернопільської облради

Читайте також: http://www.3slovary.ru/load/istorija_geograficheskikh_nazvanij_rusi/4.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ