У Львові підсумовують проект «MODEL-CIUDAD»

У Львові підсумовують проект «MODEL-CIUDAD»

26.07.13 11:18 0 964
18-19 липня у Львові проходить підсумкова конференція щодо реалізації європейського проекту «MODEL-CIUDAD».

У рамках Конференції підводять підсумки заходів, які були здійснені у рамках проекту. Міста-учасники діляться успішними практиками реалізації проекту та отриманими результатами, а також здійснять візити на об’єкти, де впроваджено позитивні практики з енергозбереження.

Участь у Конференції беруть представники органів центральної виконавчої влади, донорських структур та міжнародних організацій, громадських організацій, представники країн Грузії, Вірменії, Франції, Молдови, представники інших міст та організацій, а також практикуючі експерти і консультанти.

Організаторами заходу є Львівська міська рада, асоціація «Енергоефективні міста України» та міська рада м. Кам’янець-Подільський.

Проект MODEL означає «Управління галузями пов’язаними з енергією в місцевих органах влади». Він рекомендує містам стати моделями для своїх громадян і зацікавлених сторін в галузі раціонального використання енергії. За підтримки асоціації «Енергоефективні міста України» та Європейської асоціації муніципалітетів проходить проект під назвою «MODEL-CIUDAD». За результатами конкурсу від України для участі у проекті «MODEL-CIUDAD», Європейською комісією було відібрано три міста, а саме: м. Кам’янець-Подільський, м. Львів та м. Луцьк. Від Грузії, Вірменії, Молдови – було відібрано по одному місту. Керівником проекту виступає Асоціація «Енерджі-Сітез». Партнерами виступали як окремі міста так і асоціація «Енергоефективні міста України» в цілому.

Завдяки коштам проекту у місті Львові було реалізовано проект «Термомодернізація навчально-виховного комплексу «Школа-гімназія «Сихівська». Відповідно до проекту у школі-гімназії було проведено термомодернізацію будівлі. Грантові кошти проекту «MODEL – CIUDAD» (управління галузями, пов’язаними з енергетикою та місцевою владою) склали 910 тис. грн.

— Проект був дуже важливий, він впроваджувався за допомогою фінансових і не фінансових ресурсів, мається на увазі обмін досвідом, обмін новою інформацією, новими інноваційними речами. — Проект був досить складним, тому що був вперше такий великий, але завдяки проекту у Львові, ми поміняли 331 вікно на енергозберігаюче, ми встановили автоматичний вузол погодного регулювання тепла, ми побували і обмінялися досвідом в різних куточках, не тільки нашої країни. Тому, насамперед, це комунікація, обмін досвідом, спілкування і успішне завершення, що я вважаю є важливим. — Ірина Кулинич, директор департаменту економічної політики ЛМР

— Вітаю Львів з цією ініціативою, яка здійснюється в рамках Східного партнерства, зокрема в рамках програми «CIUDAD». Дуже приємно, що саме місто Львів взяло на себе лідерство у цій програмі, це визначне досягнення адміністрації, це визначне досягнення з точки зору як і фінансових ресурсів, так і людських. Дуже приємно, що місто справилося з цим завданням. — Тетяна Шульга, менеджер проектів Представництва Європейського Союзу в Україні

— Ми дуже задоволені цим проектом з ряду причин: в першу чергу, тому що ми змогли надати підтримку шести містам в розбудові системи енергоменеджементу і вдосконалення їх енергетичної політики, і також завдяки тому, що ми змогли допомогти містам у створенні цілих структурних підрозділів в кожному з міст. Таким чином ці міста отримали власне таку структурну одиницю, яка допоможе їм надалі ефективно розвивати таку політику енергофективності. Такі речі, звісно, важливі з багатьох причин, в першу чергу, тому що зараз у світі існує питання зміни клімату, по-друге ви можете багато заощадити коштів, зменшуючи на споживання і викиди вуглекислого газу. Звісно, це питання слід розглядати не лише на регіональному, місцевому рівні, але й на рівні держави, тому що кожна держава повинна розуміти, що заощаджуючи кошти на зменшення енергоспоживання, ці кошти можуть бути скеровані на якість конкретні капіталовкладення, або ж на якісь освітні промоційні компанії для зміни свідомості людей. Я думаю, це хороший приклад для інших міст. — Ян Едвін Ваaндерс, представник програми CIUDAD

— Ми понад 20 років ведемо «війну» заради того, щоб показати на скільки важливим є ефективне використання енергії. Асоціація об’єднує в собі понад 100 членів, які, власне, об’єднали свої зусилля для досягнення цієї мети, а також так намагається сконцентрувати свої зусилля, щоб допомогти містам обмінюватись позитивним досвідом, передавати хороші навики в розбудові такого потенціалу на рівні міста. — Проект «MODEL – CIUDAD» є хорошим прикладом такої моделі, який може бути використаний іншими містами, тому асоціація з приємністю виступала проектним координатором цього ж проекту. — Крістоф Фрерінг, координатор проекту «MODEL-CIUDAD», експерт асоціації «Energie-Cities»

Довідка

У 2010 році між департаментом економічної політики Львівської міської ради та програмою Європейського союзу CIUDAD було підписано грантову угоду для реалізації проекту на тематику енергоефективності «MODEL-CIUDAD». Львів було обрано Лідером цього проекту. Завершення проекту заплановано на 25 серпня 2013 року.

Метою проекту MODEL-CIUDAD є надання кращих напрацювань Асоціації «Енерджі-Сітіз» в ділянці енергоменеджменту на службу міським громадам.

Завданням проекту є впровадження енергоменеджменту в місцевих органах влади та термомодернізація найбільш проблематичних будівель бюджетних установ міста, що фінансуватимуться за рахунок коштів Євросоюзу.

Заходи з енергозбереження впроваджені у загальноосвітній гімназії «Сихівська». Основна ціль проекту для Львова – це реалізація заходів з енергозбереження у закладі. Зараз освоєно 72 тис євро грантових коштів.

В процесі виконання проекту буде забезпечено дистанційне керування споживанням теплової енергії на робочому місці працівників відділу енергоменеджменту управління економіки департаменту економічної політики. Це, у свою чергу, дозволить проводити погодинний моніторинг витрати теплоносія у навчальному закладі, миттєво визначати причини нераціональної витрати теплової енергії та забезпечити економію енергоносія як у натуральних одиницях, так і в грошовому еквіваленті.

Завдяки проекту «MODEL – CIUDAD» у 2012 році у гімназії «Сихівській» було реалізовано 2 масштабні проекти: роботи із заміни вікон (1292,038 м2) на нові двохкамерні енергозберігаючі склопакети (331 вікно) та здійснено роботи зі встановлення індивідуального теплового пункту та системи автоматичного погодного регулювання теплоносія відносно зовнішньої температури.

Про це повідомили у Львівській міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Заповнюємо податкову ...

КОМЕНТАРІ