Хрещення Київської Русі: соціокультурні основи та сьогодення духовної традиції

Хрещення Київської Русі: соціокультурні основи та сьогодення духовної традиції

26.07.13 12:58 0 1014
«Хрещення Київської Русі: соціокультурні основи та сьогодення духовної традиції», таку назву мав «круглий стіл», який відбувся в обласній універсальній науковій бібліотеці та був присвячений 1025-річчю Хрещення.

До участі в засіданні було запрошено науковців, духовенство, представників влади та громадськості.

Про значення прийняття Київською Руссю християнства, як поворотного моменту в історії держави, що дозволило їй включитися на рівних у політичний і культурний європейський процес, своїми думками ділилися архієпископ Тернопільський, Кременецький і Бучацький Української Православної Церкви Київського Патріархату владика Нестор, доктор історичних наук, священик Української Греко-Католицької Церкви отець-декан Віталій Козак; священик Української Православної Церкви отець Степан Балан, заступник директора департаменту культури, релігій та національностей, начальник управління охорони культурної спадщини, релігій та національностей облдержадміністрації Ігор Кульчицький, доктор історичних наук, професор, доцент Тернопільського національного педагогічного університету ім.В.Гнатюка Елла Бистрицька доктор історичних наук, професор, голова Тернопільської обласної організації «Українська асоціація релігієзнавців» Ярослав Стоцький, кандидат історичних наук, доцент Тернопільського національного педагогічного університету Юрій Свідерський, письменник Василь Фольварочний.

Виступаючи перед присутніми заступник директора департаменту культури, релігій та національностей, начальник управління охорони культурної спадщини, релігій та національностей облдержадміністрації Ігор Кульчицький зазначив, що в державі та області, на високому рівні, ми відзначаємо знаменний день Хрещення. Ця дата є надзвичайно важливою для нашого суспільства, адже з цього часу Україна увійшла в коло країн європейської цивілізації як її рівноправний учасник і співтворець, почалося бурхливе становлення не тільки нашої духовності, але й державності, розвиток культури, мистецтва, освіти й науки.

«Як зазначив Президент України - Хрещення Русі і християнство були і залишаються символом соборності. Своєю працею ми показали, яке велике значення має міжцерковний діалог. Його потрібно продовжувати і розвивати. Утворення обласної ради церков при голові облдержадміністрації, організація і проведення спільних заходів, вирішення проблем, співпраця в соціальних питаннях це лише невеликий перелік тих справ, які вже зроблено і ще планується здійснити», - каже І.Кульчицький, - Відзначення 1025-ї річниці Хрещення Київської Русі стане ще однією подією на шляху до духовного відродження України».

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Львівщина: подання ...
Наступна новина: У Львівській області у ...

КОМЕНТАРІ