Працівники УБОЗу розкрили розкрадання державних коштів 30 мільйонів гривень

Працівники УБОЗу розкрили розкрадання державних коштів 30 мільйонів гривень

28.07.13 12:31 0 939
Працівники управління по боротьбі з організованою злочинністю ГУМВС України в Одеській області викрили дві схеми розкрадання бюджетних коштів, що були впроваджені місцевими чиновниками та надали їм можливість розжитися на кругленьку суму, що перевищує 30 млн. грн.

Так, правоохоронці виявили діяльність відразу двох корумпованих організованих злочинних груп, члени яких за допомогою «конвертаційних центрів» привласнювали кошти держави.

Перша злочинна група націлила зусилля на переправлення у свої кишені бюджетних грошей, що виділялися Фондом соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

Спритні змовники спеціально створили майже чотири десятки фіктивних суб’єктів господарювання та оформляли заявки про тимчасову втрату працездатності працівників цих підприємств. У подальшому кошти за лікарняні перераховувалися на розрахункові рахунки цих СПД. Для заплутування слідів гроші «переганяли» через «конвертаційні центри», а після цього розподіляли між співучасниками угруповання. Завдяки діяльності цієї злочинної групи держава втратила близько 23 млн. грн.

Друга злочинна спільнота займалася привласненням грошей, що виділялися на державні закупівлі. Зловмисники розгорнули свою діяльність на Одеській залізниці, де намагалися заробити майже на всіх тендерах.

Так, аферисти закупили комп’ютерну техніку вартістю 300 тис. грн., яку у подальшому через свою підставну фірму реалізували держпідприємству вже за 3,2 млн. грн. Також встановлено випадок привласнення 4 млн. грн. під час придбання запасних запчастин для поїздів.

Але це ще далеко не весь список їх махінацій. Наразі проводиться перевірка процедури відшкодування податку на додану вартість в сумі 3,6 млн. грн., які перераховані через підконтрольні учасникам групи фіктивні підприємства.

За вказаними фактами розпочато кримінальні провадження за ч. 5 ст. 191 та ч. 1 ст. 205 Кримінального кодексу України, установлюються всі учасники афер.

Зі слів начальника УБОЗ ГУМВС України в Одеській області Олега Кузьменка ці схеми втілено в життя за допомогою чиновників-казнокрадів, які очолювали злочинні формування. Викриття саме таких ОЗГ та повернення завданих ними збитків є для спецпідрозділів одним із найважливіших завдань.

Прес-служба ГУБОЗ МВС України
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Міліція шукала мак, а ...
Наступна новина: БУковина: Крадії-«віртуози» ...

КОМЕНТАРІ