БУковина: Крадії-«віртуози» тепер на «зоні»

БУковина: Крадії-«віртуози» тепер на «зоні»

28.07.13 12:31 0 983
Співробітника УДАІ УМВС брали активну участь у нейтралізації протиправної діяльності членів озброєного злочинного угруповання крадіїв, які тривалий час «потрошили» сейфи приватних підприємств…
Як засвідчують матеріали кримінальної справи, котра нещодавно розглядалася у Шевченківському районному суді м. Чернівці, сучасні «ведмежатники» - високопрофесійні крадії-віртуози, яким під силу всього за кілька хвилин «впоратись» із сейфом найвищого ступеня надійності банку, установи чи приватного підприємця, впродовж кількох останніх років діяли і на Буковині…
Ще у листопаді-грудні 2009-го 30-річний чернівчанин Олександр Нагорняк* сформував організовану злочинну групу (далі – ОЗГ), до складу якої залучив чотирьох своїх перевірених друзів: трьох 28-38-річних чернівчан та 25-річного жителя с. Чагор Глибоцького району. Подбав і про оснащеність групи: закупив обріз мисливського дробовика із комплектом набоїв, радіостанції, сучасне устаткування для блокування офісного відеонагляду та «роботи» із сейфами, альпіністське спорядження, спеціальні сильнодіючі ветеринарні препарати, котрі використовуються у зоопарках для присипання хижаків тощо.
Зорганізувавшись у стійку злочинну групу, сучасні «ведмежатники» взялися до реалізації своїх підступних планів. Ось лише два конкретних приклади з їх протиправної діяльності. У ніч на 4 лютого 2010 року вони проникли до контори ПП, що дислокується у корпусах тепер уже колишнього ВАТ «Електронмаш», і прибрали до рук комп’ютер, бланки суворої звітності міжнародної страхової компанії, а із сейфу – 70 800 євро, 14 000 «зелених», 11 990 гривень (збиток – 919 187 грн.), а на приватній фабриці автозапчастин на Хотинщині їх «здобиччю» стали 600 тисяч гривень, 130 тисяч американських «карбованців», 20 тисяч євро, сучасний комп’ютер та цифровий фотоапарат (збиток – 1 мільйон 915 тисяч 475 гривень).
Зрештою, в «активі» зловмисникам вдалося скоїти 21 крадіжку із офісів підприємств і спричинити потерпілим збитків на 3 мільйони 430 тисяч 555 гривень.
На нейтралізацію діяльності членів цього добре зорганізованого та технічно оснащеного формування у міліцейському відомстві області було створено спеціалізовану оперативно-слідчу групу, до складу якої залучено кращих фахівців карного розшуку та УБОЗу, слідства та експертних підрозділів, а про можливу появу на території того чи іншого населеного пункту «ведмежатників» дільничні інспектори міліції попереджали сільських голів та депутатів місцевих рад, позаштатних співробітників міліції та членів громадських формувань, керівників державних та приватних підприємств.
І ось 3 вересня 2011 року у черговій частині Хотинського РВ УМВС пролунав нічний тривожний телефонний дзвінок із місцевого с. Рукшин про посягання на майно товариства з обмеженою відповідальністю.
Практично одразу ж за спеціально розробленим планом до пошукових заходів було задіяно максимальну кількість наявного на цей час особового складу місцевого та сусідніх райвідділів УМВС. Тож і не дивно, що вже через тридцять хвилин потому на трасі співробітники ДАІ УМВС блокували у міцні «лещата» легковик зловмисників, а із облаштованих тайників його салону вилучили викрадений відеореєстр, обріз та… майже 12 грамів канабісу…
Понад рік тривало ретельне розслідування злочинної діяльності членів даної ОЗГ, майже місять кримінальна справа розглядалася у залі судового засідання. Зрештою, нещодавно провина фігурантів у даній серії посягань на чужі кошти та майно, у зберіганні вогнепальної зброї та наркотичних речовин була встановлена у повному обсязі. І тепер «ведмежатники» за скоєне за вироком суду у залежності до їх «активності» на чотири-вісім років відбувають за високі колонійські мури, а Нагорняк – ще й за організацію та керівництво злочинним угрупованням – на дев’ять літ і зим. У кожного з них буде конфісковано особисте майно, окрім того їх зобов’язано солідарно відшкодувати заподіяні потерпілим (нагадаємо, що мова йде про 3 439 555 грн.) матеріальні збитки.
Таким закономірним фіналом – затриманням, лавою підсудних та досить суворим судовим вердиктом - і завершилась ця досить активна протиправна діяльність цієї глибоко законспірованої, технічно оснащеної та озброєної організованої злочинної групи «ведмежатників», любителів легких «хлібів» та «кайфу».


* Прізвище змінено – Авт.
Володимир Драюк, ТУ ДСА України у Чернівецькій області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ