У Волинській області препарати, обіг яких заборонено або обмежено

У Волинській області препарати, обіг яких заборонено або обмежено

30.07.13 08:15 0 861
Бажання отримання швидких і ефективних результатів у сферах дозвілля, спорті, трудовій діяльності (як розумовій, так і фізичній) схиляють людей до використання різних стимуляторів та допінгів. Заради справедливості, слід зауважити, що не варто сліпо забороняти обіг більшості з речовин, які можуть становити певну небезпеку. Адже, не вина, наприклад, тротилу, що він – вибухівка, а вина тих, хто його використовує не там, де це потрібно. Це ж саме можна сказати стосовно наркотичних та психотропних речовин, тобто медичне застосування та зловживання ними.

Останнім часом звичною стала практика торгівлі через соціальні електронні мережі. Відповідно, все частішими стають факти торгівлі через електронні засоби забороненими до обігу речовинами. Лідером серед них є таблетований препарат “Danabol”, який містить компонент, віднесений до сильнодіючих лікарських засобів. Також наявні факти придбання через соціальні мережі тестостерону та його похідних, кленбутеролу, станозололу, метенолону енант анту та інших.

Усі ці речовини використовують для стимуляції м’язової сили та зростання м’язів. Але не слід забувати, що ці речовини розроблялися як лікарські засоби, а як відомо, призначення ліків – це прерогатива лікарів. Також варто пам’ятати, що серед вказаних препаратів є речовини, обіг яких заборонено або обмежено законодавством, тобто за незаконний обіг передбачена відповідальність.

Ці речовини становлять певну небезпеку: будь-які ліки в руках спеціаліста – ліки, у випадку неправильного використання – отрута. Слід пам’ятати, що до списків заборонених речовин чи речовин із обмеженим обігом потрапляють лікарські засоби, які характеризують можливістю зловживання ними, а наявність такої можливості визначається спеціалістами.

Для прикладу: метандієнон є стероїдним анаболіком. Проникаючи у клітинне ядро, активізує генетичний апарат клітини, що призводить до збільшення синтезу ДНК, РНК і структурних білків, активації ферментів ланцюга тканинного дихання і посилення тканинного дихання, окиснювального фосфорилювання, синтезу АТФ і накопичення макроергів внутрішньо в клітині; стимулює анаболічні і пригнічує катаболічні процеси, спричинені глюкокортикоїдами; приводить до збільшення м’язової маси, зменшення відкладання жиру, покращує трофіку тканин, сприяє відкладанню кальцію в кістках, затримує в організмі азот, фосфор, сірку, калій, натрій і воду; швидко і повністю всмоктується зі шлунково-кишкового тракту, низька біодоступність обумовлена наявністю ефекту першого проходження через печінку, у крові зі специфічними глобулінами-переносниками зв’язується на 90%, піддається кінцевій біотрансформації в печінці з утворенням неактивних метаболітів, екскретується нирками, тривалість дії – до 14 годин. Протипоказання: підвищена чутливість до препарату; вагітність, період годування груддю; рак або аденома передміхурової залози; гострий або хронічний простатит; рак молочної залози у чоловіків; тяжке ураження печінки, печінкова недостатність; ішемічна хвороба серця, інфаркт міокарда, серцева недостатність; цукровий діабет; гіперкальціємія. Побічні реакції: нудота, блювання, діарея, біль у животі; гепатоцелюлярна карцинома, жовтяниця; алергічні реакції; підвищена кровоточивість; депресія, порушення сну; судоми; аденома та аденокарцинома передміхурової залози; ущільнення молочної залози; гінекомастія у чоловіків; симптоми вірилізації у жінок (гірсутизм, облисіння, необоротне зниження тембру голосу, порушення менструального циклу, пригнічення функції яєчників, збільшення статевих органів); поліурія і полакіурія; набряки; лейкемоїдна реакція; передчасне закриття зон росту у дітей; прогресу вання атеросклерозу.

Отже, обмеження обігу метандієнону та інших подібних препаратів спричинене наявністю значної кількості противопоказань та побічних ефектів, а також значною частотою їх виникнення.

Приймання ліків без відома лікаря – справа кожного. Але ж варто задуматися, чи готові ми використовувати свій організм як випробувальний полігон, чи готові ми заради швидкого росту м’язів розплачуватися розладами нирок, печінки, втратою здоров’я. Кожна людина на те і є “людиною розумною”, що сама відповідальна за себе і повинна керуватися не тільки страхом перед Законом, а й здоровим глуздом.

НДЕКЦ при УМВС

України у Волинській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Господарства області ...
Наступна новина: В Житомирській області ...

КОМЕНТАРІ