На Львівщині продовжують випалювати суху траву

На Львівщині продовжують випалювати суху траву

30.07.13 08:52 0 840
Упродовж вихідних суха трава на території області горіла 7 разів. Так, до прикладу, 27 липня пожежа виникла в с. Новосілки Золочівського району. Вогонь знищив суху траву на площі 1 га.

Наступного дня горіння трави зафіксовано у м. Золочів. Внаслідок пожежі знищено суху траву окремими осередками на площі 50 кв.м та стерню фермерського господарства на площі 800 кв.м.

Ще один випадок загорання стався 29 липня о 02:55. До рятувальників надійшло повідомлення про пожежу на відкритій території у м. Львові по вул. Тролейбусна, 14. До приїзду рятувальників вогонь охопив сміття на площі 10 кв.м та перекинулося на автомобіль «Daewoo lanos», що стояв поруч. Вогнеборцями врятовано автомобіль. Внаслідок пожежі пошкоджено задній бампер та лакофарбове покриття транспортного засобу.

Такі факти загорянь викликають неабияку стурбованість у Головному управління Держслужби з надзвичайних ситуацій Львівщини. Згідно статистичних даних, найпоширенішою причиною пожеж у екосистемах під час літнього періоду є людський фактор. Адже населення у період вихідних днів часто проводить своє дозвілля на природі, у міських парках чи лісопаркових зонах. Такі пожежі є надзвичайно небезпечними та шкідливими не лише для людини, але й для довкілля.

Вогнем знищується не лише суха рослинність та її залишки, але й насіння і коріння живих рослин, пошкоджуються нижні частини дерев і кущів. Руйнується гумус, гинуть ґрунтоутворювальні організми та бактерії, які відіграють важливу роль у мікробіологічних процесах і допомагають рослинам засвоювати корисні речовини. Під час горіння листя, у повітря вивільняються шкідливі хімічні сполуки, які знижують імунітет людини, викликають алергію, захворювання дихальних шляхів, посилюють негативний перебіг хронічних, а також сприяють розвитку онкологічних захворювань. Часто до вогню потрапляє різне сміття, що істотно підсилює рівень забруднення повітря і збільшує шкоду для здоров’я.

Крім того, не можна забувати про небезпеку перекидання полум’я на більші території чи житлові будівлі, що створює додатковий ризик для населення і збільшує ймовірність набуття стихією більш масштабного характеру.

Начальник ГУ ДСНС Львівщини Сергій Дмитровський наголошує на дотриманні вимог Правил пожежної безпеки під час виїзду на природу: «Незважаючи на спеціально обладнані місця для відпочинку, громадяни часто обирають й інші ділянки для відпочинку. Тож необхідно дотримуватися елементарних вимог безпеки для недопущення пожеж. У першу чергу, не варто розводити багаття, якщо в цьому немає гострої потреби! Не можна робити цього на торф’яних ґрунтах і у хвойному молодняку, біля сільгоспугідь. Якщо все-таки є необхідність розведення вогнища, слід суворо дотримуватись вимог Правил пожежної безпеки, а саме: навколо вогнища повинна бути обкопана ділянка діаметром не менше одного метра, а саме вогнище повинно знаходитися на відстані не менше 10-ти метрів від найближчих дерев і кущів; ні в якому разі не можна залишати вогнище без нагляду і після його використання обов’язково залити водою або присипати землею».

За розведення багаття у не відведених для цього місцях чи нанесення шкоди довкіллю передбачається адміністративна відповідальність..

Беручи до уваги прогнози синоптиків, про становлення на Львівщині жаркої та сухої погоди, та оголошення по Україні пожежонебезпечного періоду, Головне управління Держслужби з надзвичайних ситуацій Львівщини застерігає мешканців бути свідомими під час відпочинку на природі. Пам’ятайте, що з одного дерева можна зробити мільйон сірників, а один сірник – може знищити мільйон дерев!
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Мешканцям Тернопільщини ...
Наступна новина: В Івано-Франківській ...

КОМЕНТАРІ