Заява Донецької обласної організації ВО «Свобода» з приводу трагедії, що сталася з українськими громадянами в Азовському морі

Заява Донецької обласної організації ВО «Свобода» з приводу трагедії, що сталася з українськими громадянами в Азовському морі

30.07.13 11:11 0 1290
Донецька обласна організація Всеукраїнського об’єднання «Свобода» вимагає від української влади втрутитися в ситуацію із безпідставним звинуваченням російською стороною громадянина України Олександра Федоровича. Він єдиний вижив унаслідок тарану російськими прикордонниками маломірного катера. Тепер росіяни намагаються «списати» загибель 4-х українців на єдиного члена екіпажу, який вцілів унаслідок катастрофи.

17 липня 2013 року, приблизно о 17:00, в акваторії Азовського моря український човен робив обкатку двигуна після закінчення путини. Російське прикордонне судно «Мангуст» протаранило маломірний катер, на борту якого перебували п’ятеро громадян України – мешканців м. Новоазовськ Донецької области. Чотири людини загинуло. Єдиний з екіпажу, хто залишився живим, – Олександр Михайлович Федорович. Попри те, що український човен був порожнім, за два дні по аварії росіяни почали стверджували про протилежне. Задля виправдання халатности прикордонників до справи долучили невідомо де знайдені риболовецькі сіті та рибу в якості «речових доказів». У аварії звинувачують єдиного, хто вижив, – Олександра Федоровича, інкримінуючи йому ст. 256 ч. 3 УКРФ.

На разі він перебуває в хірургічному відділенні Єйської центральної лікарні (Ростовська область, РФ). Чоловік переніс дві складні операції на легенях. Операції робили практично наживу під «місцевим наркозом» (новокаїном), ліву легеню було пробито чотирма ребрами. Але найжахливіше те, що під час операції слідчі РФ проводили допит Олександра Федоровича, змушували підписати зізнання в скоєнні злочину. Протягом 5-и днів рідним нічого не повідомляли.

Родичі Олександра вимагають повернути потерпілого на батьківщину, щоби здійснити повноцінне лікування, але український консул у Ростові Микола Феодосійович Середа відмовляється про це клопотати. За два дні Олександру Федоровичу можуть пред’явити санкцію на арешт та відправити до СІЗО. Стан його здоров'я незадовільний, тому рідні впевнені, що ані фізично, ані психологічно Олександр не витримає перебування за ґратами.

Донецька обласна організація ВО «Свобода» вимагає:

- від Генеральної прокуратури України – негайного втручання у справу та захисту нашого співвітчизника від свавілля російських слідчих;

- від Міністерства закордонних справ України – терміново повернути постраждалого О.М. Федоровича на батьківщину;

- від Міністерства охорони здоров’я України – здійснити повноцінне обстеження й лікування О.М. Федоровича за рахунок російської сторони.

Прес-служба Всеукраїнського об’єднання «Свобода»
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ