У Волинській області обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф майже на 100% готовий працювати на повну потужність

У Волинській області обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф майже на 100% готовий працювати на повну потужність

31.07.13 08:13 0 890
Про стан реалізації на Волині Закону України «Про екстрену медичну допомогу» йшлося на прес-конференції для місцевих ЗМІ, яка відбулась на території новоствореного та уже збудованого Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф у Луцьку.

Спікерами на прес-конференції були: начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації Ігор Ващенюк, заступник директора департаменту житлово-комунального господарства та будівництва ОДА Михайло Харко, головний лікар комунального закладу ”Волинський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф” Олег Куц та директор ТзОВ «Житлобуд-2» Леонід Стефанович.

Аналізуючи перші результати роботи з реформи екстреної медицини, усі відповідальні служби констатували, що обласний центр готовий працювати на повну потужність. Завдяки системній та командній роботі колишнє приміщення Луцької станції швидкої допомоги вдалося осучаснити у стислі терміни.

Як розповів Ігор Ващенюк, загалом на створення та роботу Центру держава передбачила Волині 54 млн грн, в тому числі – понад 7 млн грн на медикаменти для карет швидкої допомоги. « ми не знаємо, що таке відсутність ліків у швидких», - наголосив він.

«Суттєві зміни відбулись у нас в екстреній медичній допомозі. На «екстренка» області забезпечена повністю усім необхідним. Достатньо і кадрового потенціалу, для диспетчерів організовуються навчання. Поступово оновлюється автопарк «швидких». Приблизно 30 машин закупимо за кошти держави, вісім матимемо від меценатів. Загалом упродовж двох років плануємо повністю оновити карети швидкої допомоги. Наразі налічується 120 «швидких», - зазначив начальник управління охорони здоров’я ОДА.

Він також зауважив, що у цьому році приділяється значна увага будівництву та реконструкції низки медичних об’єктів. «Ми всі розуміємо, що остаточні результати вдосконалення надання медичної допомоги загалом зможемо констатувати через кілька років. Але все ж відбувається поступово. У каретах швидкої допомоги навіть буде обладнання, за допомогою якого можна робити знімки та миттєво передавати інформацію в електронну картку пацієнта », - додав Ігор Ващенюк.

За словами Михайла Харка, інвестиція у реконструкцію цього соціального об’єкта сягнула 5 млн грн. Залишилось ще встановити сервісне обладнання, яке Центр отримає в рамках національного проекту «Вчасна допомога», а також відеоспостереження, систему кондиціонування, завершуються роботи з монтажу дизельного генератора.

У свою чергу Леонід Стефанович додав, що «працювати на цьому об’єкті було лише у задоволення, адже обласна влада все чітко спланувала та спроектувала, та й із фінансуванням проблем не було».

відбулось підписання акту прийому передачі приміщення Луцької станції швидкої допомоги в обласну комунальну власність. Ключі від оновленого закладу вручили начальнику Центра екстреної медичної допомоги та медицини катастроф” Олегу Куцу.

Він розповів, що в Центрі працює 68 бригад швидкої допомоги, 1005 медичних працівників, із них 95 лікарів та 429 молодших медичних спеціалістів. Для їх роботи значно покращили умови: обладнали кімнати для переодягання та харчування, душові кабіни.

За добу фахівці обслуговують 649 викликів (в середньому одна бригада обслуговує 10,8 викликів за добу). Водночас Олег Куц наголосив, що усі працівники Луцької станції швидкої допомоги автоматично перейшли працювати у новостворений Центр, та й наразі ще триває підбір кадрів.

За півроку бригади єдиної обласної диспетчерської здійснили 114843 виїздів, з яких 78,9% зареєстровані як екстрені випадки. Усі бригади «екстренки» забезпечені корпоративним мобільним зв’язком та дотримуються нормативів доїзду до пацієнта по місту за 10 хв., а в сільській місцевості до 20 хв. 30% автомобілів ЕМД забезпечені GPS-навігаторами, передбачено забезпечити 100% за рахунок видатків обласного бюджету до 1 вересня 2013 року.

Загалом заплановано створити ще 22 пункти базування бригад екстреної медичної допомоги, з них 10 - у 2013 році насамперед у сільській місцевості.

для місцевих ЗМІ також організовано прес-тури у райони, де їх ознайомлять з роботою низки пунктів базування бригад екстреної медичної допомоги.

Прес-служба облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Житомирській області ...
Наступна новина: ДПІ у м.Івано-Франківську: ...

КОМЕНТАРІ