Тарас Яковлев: «Стан виплати заробітної плати на підприємствах міста на контролі у міській раді»

Тарас Яковлев: «Стан виплати заробітної плати на підприємствах міста на контролі у міській раді»

31.07.13 08:37 0 2301
Під головуванням заступника міського голови Тараса Яковлева відбулось спільне засідання комісії з питань забезпечення своєчасності сплати податків, внесення інших обов’язкових платежів, ліквідації заборгованості з виплати заробітної плати, детінізації заробітної плати та робочої групи з питань моніторингу заробітної плати найманих працівників суб’єктів господарювання, які діють на території міста.

Участь у засіданні також взяли керівники підприємств, у яких є заборгованість з виплати заробітної плати.

Заступник міського голови Тарас Яковлев поінформував присутніх про стан виплати заробітної плати, сплати податків і внесків до соціальних фондів. Зокрема, повідомив, що станом на 1 липня цього року сума заборгованості з виплати заробітної плати на підприємствах міста складала 3093,8 тис.грн, з них: 1936,9 тис.грн припадало на економічно активний сектор; 958,3 тис. грн заборговано працівникам підприємства, стосовно якого розпочата процедура відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом, це закрите акціонерне товариство «Західпромбуд»; 198,6 тис.грн. становили борги підприємств, що призупинили діяльність: приватне підприємство «Комфортбуд-плюс» (178,8 тис.грн) та товариство з обмеженою відповідальністю «Фагот» (19,8 тис.грн).

Тарас Яковлев відзначив те, що у порівнянні з початком року заборгованість підприємств міста зменшилась на суму 1041,5 тис.грн, з них: 690,3 тис.грн – це зменшення боргу на підприємствах, які призупинили діяльність, на 303,1 тис.грн зменшились борги економічно активних підприємств, на 48,1 тис.грн – підприємств-банкрутів.

Заступник міського голови наголосив на тому, що заборгованість з виплати заробітної плати на підприємствах державної форми власності та працівникам бюджетних установ в обласному центрі відсутня.

У порівнянні з попереднім місяцем сума заборгованості з виплати заробітної плати економічно активних підприємств міста зменшилась на 219,5 тис. грн. «Це відбулось за рахунок часткової ліквідації заборгованості у комунальному підприємстві «Автогосподарство Волинської обласної ради» (зменшення з 74,5 до 65,5 тис.грн) та за рахунок повного погашення заборгованості перед працівниками ЗАТ «Меблі-Вікторія» (в сумі 10,5 тис.грн), - повідомив Тарас Яковлев. Також заступник міського голови рекомендував присутньому на засіданні директору «Автогосподарства Волинської обласної ради» Юрію Моколюку всі фінансові потоки першочергово спрямовувати на погашення заробітної плати. «Динаміка є і вона не погана», - зауважив він.

Окрім того, за словами заступника міського голови, на 200 тис. грн зменшились зарплатні борги у Луцькому підприємстві електротранспорту. У 3-х економічно активних підприємств, що перебувають у числі боржників з початку року, товариства «Каскад-Продакшн» і «Каскад-Транспорт» та Мостобудівельний загін № 60 акціонерного товариства «Мостобуд», сума боргу залишилась незмінною і становить відповідно 382 тис.грн, 263,4 тис.грн та 646 тис.грн.

Щодо рівня оплати праці, то у червні цього року 14 підприємств міста нарахували працівникам заробітну плату, середній рівень якої нижче розміру мінімальної заробітної плати у державі (тобто менше ніж 1147 грн). У травні таких підприємств було 15, серед них 4 підприємства підвищили рівень середньої заробітної плати, та, як наслідок, вийшли із цього переліку. В цей же час, ще 3 суб’єкти господарювання у червні не змогли забезпечити належний рівень оплати праці та з’явилися у ньому, зокрема: приватне підприємство «Елітерма», ТзОВ «Ніколь» та «Наша марка». Крім того, 12 підприємств із кількістю працюючих 100 і більше осіб, у червні місяці забезпечили рівень середньої заробітної плати до 1500 грн.

Для порівняння: за І квартал 2013 року рівень середньої заробітної плати штатних працівників економічно активних підприємств міста становив 2537 грн, Програмою економічного і соціального розвитку міста у 2013 році передбачено забезпечити рівень середньомісячної заробітної плати не нижче 2640 грн.

Тарас Яковлев наголосив, що питання стану виплати заробітної плати та її фактичний середній рівень перебувають на контролі у міській раді. Та позитивна динаміка, яка є на стимульована і роботою в цьому напрямку робочої групи з питань моніторингу заробітної плати найманих працівників суб’єктів господарювання, які діють на території міста. «Аби покращити та контролювати ситуацію із керівниками підприємств проводяться співбесіди, з липня цього року започатковано практику виїзних засідань», - поінформував він.

Заступник начальник Територіальної державної інспекції з питань праці у Волинській області Наталія Киричук повідомила, що вони також працюють у цьому напрямку. Під час перевірок особлива увага приділяється підприємствам, де є борги з заробітної плати або вона є нижча мінімальної. Як приклад навела ситуацію, коли приватні підприємці з 2005 року офіційно не оформляли жодного найманого працівника. За її словами, таких фактів багато у нашому місті. Є й випадки, коли на підприємстві всі посадові оклади прирівняні до мінімального, незалежно яку посаду обіймає працівник.

Заступник міського голови Тарас Яковлев резюмував, що на деяких підприємствах справді є складна ситуація, але податки згідно чинного законодавства повинні сплачувати всі. «Роботу у цьому напрямку будемо продовжувати, з кожним підприємством працюватимемо окремо, якщо виникне потреба, здійснюватиме виїзні засідання», - наголосив він .

Про це повідомили у Луцькій міській раді

Ps: На сайті корисних порад todid.ru Ви дізнаєтесь: як делать гроші в мережі Інтернет, як наладити відносини в сім'ї, як покращити стан свого здоров'я.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: На Тернопіллі після ...

КОМЕНТАРІ