В Житомирській області обласна влада й надалі створюватиме сприятливі умови поверненню матерів і батьків до роботи після відпустки для догляду за дитиною

В Житомирській області обласна влада й надалі створюватиме сприятливі умови поверненню матерів і батьків до роботи після відпустки для догляду за дитиною

31.07.13 08:04 0 1018
На цьому акцентував заступник голови облдержадміністрації Ярослав Долгих 30 липня під час презентації результатів виконання проекту «Знову до роботи: реінтеграція матерів і батьків до професійного життя після відпустки для догляду за дитиною». «Питання реінтеграції для України є доволі актуальним, тому що при поверненні на ринок праці у значної частини батьків виникають різні труднощі, пов’язані насамперед з утратою кваліфікації, спонуканням до звільнення, відсутністю попереднього робочого місця, зміною професійного середовища, лікарняними. Житомирщина є одним із п’яти пілотних регіонів (прим. – разом із Вінницькою, Дніпропетровською, Волинською та Сумською областями), де впроваджуватиметься проект, за результатами якого заплановано розробити модель і проекти відповідних нормативно-правових актів», – зауважив посадовець.

Участь у заході також брали спеціаліст із регіональної співпраці проекту «Знову до роботи: реінтеграція матерів і батьків до професійного життя після відпустки для догляду за дитиною» Наталія Кравченко, pr-спеціаліст проекту Степан Тимочко, заступник директора департаменту праці та соціального захисту населення облдержадміністрації Світлана Бойм, заступник директора департаменту сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації Олександр Антонюк, директор обласного центру соціальних служб для дітей, сім’ї та молоді Валентина Собчук, а також представники інших профільних управлянь і департаментів облдержадміністрації, обласного центру зайнятості, обласного об’єднання роботодавців, громадських організацій і представники засобів масової інформації.

Проект «Знову до роботи: реінтеграція матерів і батьків до професійного життя після відпустки для догляду за дитиною» фінансується за рахунок гранту Представництва Європейського Союзу в України, а втіленням його у життя протягом 2013–2015 років займається Всеукраїнська громадська організація «Ліга соціальних працівників України». Партнерами проекту є Міністерство соціальної політики України, Державний центр зайнятості, парламентські міжфракційні депутатські об’єднання з питань гендерної рівності, Український союз промисловців і підприємців, Федерація роботодавців України, Федерація профспілок України, підприємства всіх форм власності, обласні державні адміністрації п’яти пілотних регіонів.

Метою проекту є розробка моделі підтримки матерів і батьків після відпустки для догляду за дитиною та запровадження її на підприємствах усіх форм власності. Про це зазначила спеціаліст із регіональної співпраці проекту Наталія Кравченко. «Схема моделі представлена кількома блоками, які охоплюють певний період у житті і професійної діяльності батьків. Так перший етап визначається як перебування матерів у відпустках за вагітністю та пологами і у відпустках для догляду за дитиною. Другий етап – це пошук роботи або повернення на колишнє місце роботи батьків після відповідних відпусток. Далі – безпосередньо забезпечення батьків роботою на підприємствах та сприяння їхній успішній реінтеграції у професійне життя. Крім державних гарантів, у моделі передбачено розділ щодо соціальної підтримки підприємствами своїх співробітників», – конкретизувала вона.

Для реалізації Проекту Європейський Союз виділив на три роки 540 тис. Євро. Сума ж коштів, спрямованих на Житомирську область, визначатиметься активністю роботодавців і організацій, котрі виявлять бажання долучитися до проекту. При цьому, як пояснив pr-спеціаліст проекту «Знову до роботи: реінтеграція матерів і батьків до професійного життя після відпустки для догляду за дитиною» Степан Тимочко, підприємства-партнери мають задекларувати певні зобов’язання і надають свої пропозиції щодо реалізації моделі реінтеграції матерів і батьків до професійного життя після відпустки для догляду за дитиною.

Разом із тим, для об’єднання суспільства у рамках реалізації будь-якого проекту надзвичайно важливим є інформаційний компонент. За словами Степана Тимочка, гострота соціальних проблем залежить перш за все від незнання громадян своїх законодавчо визначених прав, невміння їх захищати та відсутності суспільної реакції на порушення прав людини. «На рівень поінформованості людей значною мірою впливає й діяльність мас-медіа: щойно ця проблема набуде широкого розголосу – вона почне мінімізуватися. Адже жоден роботодавець не бажає піддаватися загальносуспільній критиці», – пояснює він.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 1)
Попередня новина: Генеральний директор ...
Наступна новина: Буковина: на семінарі ...

КОМЕНТАРІ