У Рівненській області жінка-підприємець платила працівникам 20-380 грн. у місяць та ще й привласнила за їх працевлаштування дотації

У Рівненській області жінка-підприємець платила працівникам 20-380 грн. у місяць та ще й привласнила за їх працевлаштування дотації

31.07.13 08:06 0 1135
Досудовим та судовим слідством доведено, що 53-річна рівнянка, будучи фізичною особою-підприємцем та використовуючи найману працю, вчинила умисні злочини. Рівненський міський суд проголосив вирок у цій справі.

Тетяна останні кілька років здійснювала у Рівному підприємницьку діяльність з надання перукарських послуг, орендуючи приміщення на вулицях Степана Бандери та Соборній. Жінка уклала трудові договори з трьома жительками обласного центру, відповідно до яких зобов’язувалась виплачувати найманим працівникам мінімальну заробітну плату за виконану роботу. Однак у період із 19.10.2009 по 25.04.2012 рік підприємець умисно, з корисливих мотивів, порушуючи вимоги законодавства про працю та умови трудових договорів, здійснювала оплату праці в розмірі, нижчому за законодавчо встановлений розмір заробітної плати, котрий є державною соціальною гарантією, або ж не робила цього зовсім. Найменша сума, яку підприємець виплачувала за місяць, становить 20 (!) грн., найбільша — 383,60 грн.

Більше того, Тетяна також не сплачувала в повному обсязі встановлені законом нарахування до загальнообов’язкових державних фондів, чим порушувала конституційне право найманих працівників на матеріальне забезпечення в порядку соціального страхування, що є грубим порушенням законодавства про працю. Крім того, приватний підприємець за згодою Рівненського міського центру зайнятості працевлаштувала двох працівниць на додаткові робочі місця. А згідно з діючим законодавством підприємлива жінка за це отримувала від держави дотації. Одним словом, Тетяна з метою завищення розміру отримуваних дотацій та заволодіння бюджетними коштами склала та внесла завідомо неправдиві відомості до первинних документів, що подавалися до Рівненського міського центру зайнятості. Відтак, вона неправомірно отримала понад 28 тисяч грн. бюджетних коштів, з яких найманим працівникам виплачувала символічно-копійчані суми або ж не робила цього взагалі.

Рівненський міський суд справу приватного підприємця розглядав одразу за кількома статтями: ч. 1 ст. 172 (грубе порушення законодавства про працю), ч. 1 ст. 366 (службове підроблення) та ч.ч. 2,3 ст. 191 (заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчинені повторно) Кримінального кодексу України. Відтак, Тетяні визначено покарання — позбавлення волі на строк 3 роки з позбавленням права займатися діяльністю, пов’язаною з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських обов’язків на 1 рік. Жінку звільнено від відбування основного покарання та призначено іспитовий строк на рік, оскільки вона погасила заборгованість перед Фондом загальнообов’язкового державного страхування України на випадок безробіття.

Державний обвинувач -

Ірина КАРПЮК,

старший прокурор прокуратури м. Рівне
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Скульптори з різних ...
Наступна новина: В Івано-Франківській ...

КОМЕНТАРІ