У США зі звинуваченого у справі WikiLeaks зняли найтяжче звинувачення, визнали винним за іншими

У США зі звинуваченого у справі WikiLeaks зняли найтяжче звинувачення, визнали винним за іншими

31.07.13 12:35 0 1032
Суддя військового суду у США виправдала рядового армії Брадлі Маннінґа, затриманого за видачу сайтові WikiLeaks таємних матеріалів, за найтяжчим звинуваченням у допомозі ворогові, але визнала його винним за іншими 19 звинуваченнями – п’ятьма у шпигунстві, п’ятьма у крадіжці й низці інших. Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Протягом процесу, який тривав майже два місяці, державне обвинувачення змальовувало колишнього аналітика розвідки як зрадника, який знав, що видані ним таємниці прочитають і вороги Америки, але свідомо пішов на це. Сам Маннінґ заперечував це і, визнавши свою вину частково, заявляв, що викрав таємні документи, щоб збудити публічне обговорення військової і зовнішньої політики США.

Вирок йому військовий суд у військовому містечку Форт-Мід у штаті Меріленд має почати визначати завтра. За підрахунками агентств, максимальний можливий термін за цими звинуваченнями формально може скласти близько 130 років позбавлення волі.

Брадлі Маннінґа звинувачують у тому, що в 2009–10 роках, служачи в Іраку і маючи доступ до документів найвищої категорії секретності, він скопіював загалом понад 700 тисяч таких документів, серед них понад 470 тисяч польових рапортів бойових командирів військ США в Іраку й Афганістані, близько 250 тисяч американських дипломатичних телеграм, а також інші матеріали, серед них відеозаписи бойових операцій, і на початку 2010-го передав їх для публікації сайтові WikiLeaks, який спеціалізується саме на оприлюдненні документів, не призначених для широкого ознайомлення.

Серед цих документів були, зокрема, і повідомлення, які стали викриттям зловживань американських військ щодо своїх супротивників, і інформація про жертви серед мирного населення, яких можна було б уникнути, і дані про іракців та афганців, які допомагали американцям, чи інші дані, які ставили під загрозу війська США та їхніх союзників.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ