В Закарпатській області ризики нелегального працевлаштування та переваги легальної зайнятості

В Закарпатській області ризики нелегального працевлаштування та переваги легальної зайнятості

01.08.13 08:12 0 1017
„Тіньова” зайнятість, „тіньова” заробітна плата (так звана „зарплата в конвертах”) – проблемні явища, що, на жаль, на залишаються актуальними. Адже використання найманої праці без оформлення трудових відносин містить у собі багато негативних моментів, що суттєво впливають на життя людини. Негативний вплив тіньової зайнятості стосується й суспільної небезпеки, адже всі люди є споживачами послуг у сфері громадського харчування, торгівлі, транспорту, будівництва тощо, тож необхідна їх висока якість. Тіньова зайнятість певним чином сприяє поширенню професійних захворювань, підвищенню рівня аварійності на дорогах, збільшення ризиків виникнення нещасних випадків на виробництві, адже офіційно неоформлений працівник не проходить обов’язкового медичного обстеження, з ним не проводяться інструктажі, навчання з техніки безпеки, охорони праці тощо.

Крім цього, використання прихованих трудових відносин призводить і до зменшення надходжень до бюджету держави. Отже, питання легалізації зайнятості населення є надзвичайно важливими.

Легальна трудова діяльність – це основа соціальної захищеності працюючого населення. Відсутність цивілізованих трудових відносин позбавляє працівників захисту від незаконного звільнення; отримання вихідної допомоги у разі звільнення за ініціативою роботодавця; гарантованої виплати заробітної плати двічі на місяць; права на щорічну основну відпустку не менше 24 календарних днів; соціальну відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами; додаткових відпусток, передбачених Законом України „Про відпустки”; права на оплату листка непрацездатності; втрату трудового стажу; втрату страхового стажу для отримання пенсії і як результат отримання мінімальної пенсії за віком; права не залучатися до понаднормових робіт без згоди працівника; соціальних послуг та виплат у разі нещасного випадку на роботі та професійного захворювання; цілої низки інших прав і соціальних гарантій, передбачених чинним законодавством.

Адже людина, маючи право на працю, можливість заробляти собі на життя працею, яку вона вільно обирає або на яку вільно погоджується, самостійно має вирішувати, що для неї важливіше – жити сьогоденням чи мати впевненість у завтрашньому дні, отримуючи надійні соціальні гарантії.

Забезпечувати гідне життя людині може тільки праця і належна заробітна плата. Але, отримуючи заробітну плату, найманий працівник іноді не замислюється над тим, чи визнані його трудові права і чи буде він захищений у випадку їх порушення роботодавцем. Це трапляється тоді, коли трудові відносини між роботодавцем і найманим працівником неоформлені належним чином. Основна причина такого негативного явища – це ухилення від сплати податків та обов’язкових платежів. Враховуючи складну економічну ситуацію люди не замислюються над договірними відносинами, а роботодавці зловживають цим.

З одного боку, відсутність цивілізованих трудових відносин позбавляє працівників можливості захищати свої трудові права, зокрема, на виплату заробітної плати, пільг, соціальних гарантій, на пенсійне забезпечення. Якщо немає жодного документу, навіть цивільного-правового договору, то відстояти свої права у суді буде нереально. З іншого боку – це свідчення наявних порушень законодавства, як роботодавцем, так і працівником.

Відсутність особистих внесків працівника до фондів соціального страхування унеможливлює його соціальний захист. Така особа втрачає право на гарантовану державою відпустку, заробітну плату не нижчу мінімальних гарантій, здорові та безпечні умови праці та інше. Через відсутність підтверджуючих документів про виконану роботу, в разі трудового спору з роботодавцем, працівник не зможе відстояти свої права в судовому порядку.

Самі працівники повинні розуміти необхідність оформлення трудових відносин для власного добробуту та в майбутньому, захисту своїх конституційних прав.

Щоб запобігти власному нелегальному працевлаштуванню потрібно відразу вимагати офіційного оформлення своїх трудових відносин із роботодавцем. Не погоджуватись на пропозицію: „відпрацюєте випробувальний термін і тоді ми Вас оформимо залежно від результатів Вашої роботи”. Нерідко таким чином обдурюють молодих спеціалістів, використовуючи нелегально їх працю і нерідко не оплачуючи її.

Пам’ятайте, що чинним законодавством України передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність роботодавців за використання праці неоформлених працівників.

Про це повідомили у Закарпатській обласній державній адміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Тернопіллі у ...
Наступна новина: В Чернігівській області ...

КОМЕНТАРІ