Депутати-свободівці провели зустріч із мешканцями львівських вулиць, які потерпають від свавілля фірми "Гарантбетон"

Депутати-свободівці провели зустріч із мешканцями львівських вулиць, які потерпають від свавілля фірми "Гарантбетон"

01.08.13 08:14 0 1100
30 липня 2013 року депутати Львівської міської ради від Всеукраїнського об'єднання "Свобода" Ігор Сільвестер і Володимир Грубрин, а також депутат облради Йосиф Ситник провели зустріч із мешканцями вулиць Болбочана та Тернової. Зустріч відбулася з ініціятиви народного депутата України свободівки Ірини Фаріон. До неї звернулася місцева громада, що вже 4 місяці потерпає від бетонної куряви та гуркоту, спричинених рухом великогабаритного транспорту підприємства "Гарантбетон". Оскільки міський голова не відреагував на проблему, мешканці звернулися до свободівців. Націоналісти запропонували можливий шлях виходу із ситуації – забезпечити проїзд вантажівок не через житлові будинки, а через державне підприємство "Бурвод".

Мешканці запевняють, підприємство "Гарантбетон" працює незаконно, оскільки не має дозволів на здійснення виробництва бетону поблизу житлових будинків. За 4 місяці керівник підприємства жодного разу не відповів на вимоги мешканців й не продемонстрував відповідних дозволів на діяльність підприємства. Натомість – погрожував містянам.

Прикметно, що великовантажний транспорт "Гарантбетону" їздить вулицями, де заборонено проїзд машин вагою понад 3,5 тонни. Однак, 4 місяці тому відповідний знак зник, а вузькою дорогою, де немає навіть асфальтного покриття – почали їздити 30-тонні вантажівки зі щебенем, піском та рідким цементом. З того часу мешканці щоденно живуть у шумі, діти граються у куряві піску, уся вулиця дихає пилюкою. Окрім цього, мешканці стверджують, що у будь-який момент їхня вулиця може злетіти у повітря. Адже по цій дорозі прокладена газова труба з високим тиском. Оскільки вони проводили до будинків газ власним коштом, вручну викопували траншею, труба пролягає не надто глибоко, тож навантаження багатотонної машини може спричинити вибух.

Депутат ЛМР свободівець Ігор Сільвестер повідомив, що небезпечність такого виробництва підтвердили заміри пилу й шуму, які показали значне перевищення норми. Чотири місяці мешканці б'ють на сполох – декілька разів звертались до Залізничної районної адміністрації, Державної екологічної інспекції, однак отримують лише відписки. Минулої суботи вони перекрили дорогу, не пропустивши жодної вантажної машини та звернулися по допомогу до депутатів-свободівців.

Депутат ЛМР Володимир Грубрин повідомив міську раду про проблеми з благоустроєм на вулицях Болбочана та Терновій ще у квітні. Тоді на його депутатський запит міський голова Садовий відповів, що на вулиці встановлять знаки "Рух вантажних автомобілів заборонено", а департамент містобудування міської ради з'ясує, чи має підприємство документи на право користування земельною ділянкою та чи відповідають вони містобудівним умовам близькості розміщення до житлової забудови. Однак досі ці обіцянки не виконано.

Як розповів адвокат Назар Павлюк, згідно з чинним законодавством до будь-якої ділянки повинен бути під'їзд. "Якщо такий проїзд можливий лише через сусідню ділянку, яка перебуває в оренді, користуванні чи у власності, то згідно з українським законодавством діє право укладання для проїзду земельного сервітуту. Це поширена практика, коли до ділянки є проїзд лише через сусіднього власника. Цей земельний сервітут може бути укладено в добровільному або в судовому порядку", – повідомив свободівець.

Ігор Сільвестер стверджує, що проблему можна вирішити. Поруч з орендованою територією, де виготовляють бетон, розташоване інше підприємство – Львівське СУ "Бурвод", яке має виїзд в обхід будинків мешканців.

Заступник директора фірми "Гарантбетон" Орест Шульц таки приїхав на зустріч із мешканцями та депутатами. Однак надати договір суборенди чи будь-які инші документи, які би засвідчили законну діяльність підприємтсва, не зміг. Він запевнив, що керівництво не проти пускати вантажівки иншою дорогою й навіть доглядатиме за нею, однак знайти спільну мову з сусіднім підприємством не вдається. На думку Ігоря Сільвестра, держпідприємство "Бурвод" не має жодних дозволів на землекористування. У такому випадку, аби укласти договір сервітуту не потрібно буде звертатися до суду. Таку ухвалу може прийняти Львівська міська рада й вантажівки з бетоном поїдуть в об'їзд житлових будинків.

"Першочергово нам необхідно з'ясувати на яких підставах є землекористування, тому що "Бурвод" – старе державне підприємство, яке має величезну занедбану територію. Якщо територія, на якій розташовано ДП, не оформлена, тоді ми зможемо підприємству, яке має установку з виготовлення бетону, запропонувати укласти договір сервітуту з Львівською міською радою. Це розв'яже конфліктну ситуацію", – повідомив Ігор Сільвестер.

Водночас громада налаштована войовниче й люди запевняють, що якщо вантажівки і надалі їздитимуть повз їхні домівки, псуватимуть екологію та наражатимуть на небезпеку дітей, вони знову перекриють дорогу та силою змусять возити бетон иншою дорогою.

Про це повідомили в прес-службі Львівської міської організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ