Запроваджений Росією утилізаційний збір є дискримінаційним - Фредрік Еріксон

Запроваджений Росією утилізаційний збір є дискримінаційним - Фредрік Еріксон

01.08.13 18:21 0 845
Запроваджений Росією утилізаційний збір на імпортні автомобілі є надзвичайно дискримінаційним стосовно іноземних виробників. Про це в ексклюзивному коментарі БТБ заявив директор Європейського центру міжнародної політичної економіки Фредрік Еріксон.

«Ці утилізаційні збори є надзвичайно дискримінаційними, оскільки застосовуються тільки до закордонних виробників, які привозять автомобілі на російський ринок. Вони не застосовуються до автовиробників у Росії», - зазначив економіст.

«Це означає, що ви дискримінуєте іноземних виробників. І ви робите це через те, що хочете підтримати домашнє виробництво у країні. Тож це чистий протекціонізм, ніщо інше», - вважає Еріксон.

Економіст назвав також дуже високими суми зборів, які мають сплачувати іноземні виробники, що ввозять авто на російський ринок.

«Це важко співвіднести із будь-якими реалістичними цифрами стосовно того, скільки коштує утилізувати машину в Росії», - зазначив він.

Він також вважає, якщо Росія добровільно не скасує утилізаційний збір на автомобілі, його доведеться скасовувати через суд.

«Це велика нерівноправність, яка мусить бути залагоджена судом СОТ, якщо, звісно, Росія не вирішить цю проблему сама добровільно до того, як справа досягне цього етапу», - зазначив Еріксон і додав, що другий варіант є для Росії вигіднішим, і він вважає, що вона сама це розуміє.

«Я думаю, є підстави говорити про те, що ця справа може вирішитися. Єдине питання, яке можна порушити – це до якої межі. Росія захоче вирішити це мирно та у короткі строки чи вона захоче затягувати правові процедури настільки, наскільки це буде можливо», - сказав Еріксон.

Нагадуємо, Росія запровадила утилізаційний збір у вересні минулого року. Утилізаційний збір в Росії сплачується при імпорті нових і старих машин, натомість вітчизняні виробники звільнені від сплати та надають гарантії безпечної утилізації транспортного засобу в майбутньому.

29-30 липня під час консультацій між Європейським Союзом і Росією Україна заявила про порушення Росією принципів СОТ через утилізаційний збір і назвала його дискримінаційним.

Раніше Японія, Китай, США, Туреччина та Україна надіслали до Світової організації торгівлі скарги на запровадження Росією утилізаційного збору на автомобілі.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Львів’яни здобувають ...
Наступна новина: Як відображаються податкові ...

КОМЕНТАРІ