В Закарпатській області "Дев'ята рота" в житті полковника міліції у відставці Миколи Стеця

В Закарпатській області "Дев'ята рота" в житті полковника міліції у відставці Миколи Стеця

02.08.13 13:09 0 992
23 роки тому закінчилася війна в Афганістані. За інформацією обласної Асоціації ветеранів ОВС, в рядах закарпатської міліції служило близько 70 колишніх афганців. В цих подіях брав активну участь і полковник міліції у відставці Микола Стець.

В гірському селі Копашнево, що на Хустщині, у сім′ї колгоспників народився хлопчик, якого назвали Миколкою. Сім′я Стеців виховала шестеро дітей: 5 хлопчиків та одну дівчинку. Микола вже з раннього дитинства проявив бажання до навчання. Старанно вчився в школі та разом із братами допомагав батькові поратися по господарці. Дитинство пролетіло наче одна мить. У 1984 році Миколу призвали на службу в армію. Почувши, що син іде служити в Афганістан, материнське серце стиснулось від болю. В далеку дорогу мати подарувала сине натільний хрестик як оберіг.

В Афгані для Миколи були 20 місяців смерті, болю, пекла та надії, що повернеться додому цілим та неушкодженим. Із служби в Демократичній республіці Афганістан він був звільнений в 1986 році. За участь в бойових діях нагороджений медаллю « За відвагу». Микола Іванович неохоче розповідає про ті 20 місяців служби, які запам’ятались на все життя. Афган з юнака зробив справжнього чоловіка, навчив його відповідати за доручену роботу. Після армії твердо вирішив вступити на службу в органи внутрішніх справ.

У далекому 1988 році у Миколи Стеця розпочалася нова міліцейська стежина. На відмінно здав вступні іспити до Івано-Франківської школи міліції, під час навчання в якій був направлений для охорони громадського порядку у Вірменію, де брав участь у ліквідації землетрусу в м.Спітак. За проявлену мужність під час проходження служби у Вірменії був нагороджений орденом «За особисту мужність».

В 1990 році закінчив згадану школу міліції і був направлений на роботу в Хустський райвідділ міліції, де призначений на посаду дільничого інспектора міліції. В період з 1995 по 1999 рр. навчався та закінчив Національну Академію внутрішніх справ України в м.Київ. З 1993 по 2006 рік працював на посадах слідчого, старшого слідчого Хустського РВ УМВС, старшого слідчого по розслідуванню особливо важливих справ слідчого управління УМВС області.

В 2007 році призначений на посаду заступника начальника слідчого управління УМВС України в Закарпатській області, а в 2008 році на посаду першого заступника начальника цього управління, де працював до виходу на пенсію у 2010 році. Звільнений у званні полковника міліції. За час проходження служби нагороджений багатьма орденами, медалями та нагрудними знаками ( «Відзнака МВС України», «Закон і честь», «За службу 1-3 ступенів», «За звитягу», грамотою Президії Верховного совета СССР та грамотою Верховної ради України).

Разом із дружиною Надією виховують двох синів, які навчаються в юридичній Академії ім.Ярослава Мудрого. Після звільнення на пенсію проживає в м.Хуст, де працює адвокатом, захищаючи права та інтереси громадян.

Агнеса Куртяк

Хустський МВ УМВС
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Тернопіллі рибалка ...
Наступна новина: Міський голова Микола ...

КОМЕНТАРІ