На Тернопіллі на шальках ваг - пиріжки з маком та кримінальна відповідальність

На Тернопіллі на шальках ваг - пиріжки з маком та кримінальна відповідальність

02.08.13 14:30 0 855
Улітку в нашому краї, як і в Україні загалом, тривають масштабні оперативно-профілактичні заходи з метою запобігання наркоторгівлі, активної протидії злочинному наркобізнесу.

Чи не щодня правоохоронці документують нові факти, пов’язані з протиправним культивуванням нарковмісних рослин, складаючи адміністративні протоколи, розпочинаючи кримінальні провадження.

Активна робота з викриття порушників триватиме до кінця вересня, аж поки не закінчиться сезон «кримінальних» ужинків. Зараз міліціонери виїжджають у села області, де здійснюють подворові обходи. В Тернопільському районі, приміром, до виявлення незаконних посівів залучили навіть малу авіацію.

- Так за короткий час можна охопити максимум території, з висоти помітити мак чи коноплю в тих місцях, які не відразу впадають в око, - каже начальний Тернопільського райвідділу внутрішніх справ Руслан Балик . - Відтак, підвищується ефективність роботи. А знайдені нарковмісні рослини міліціонери одразу ж знищують.

Громадянам, які попри усі перестороги, доглядають грядки маку, співробітники служби з незаконним обігом наркотиків радять негайно знищити незаконні посіви, аби не мати проблем із законом і не приваблювати до своєї присадибної ділянки любителів дурману.

Для тих, хто легковажить застереженнями, нагадаємо про відповідальність. Згідно із статтею 106-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення, за вирощування до ста рослин снодійного маку чи до десяти конопель загрожує штраф на суму від 306 до 765 гривень. Додамо, що адміністративна відповідальність також передбачена за невжиття землевласником заходів щодо знищення дикорослих нарковмісних рослин (стаття 106-1 КУАП ). Також фермерам і власникам присадибних ділянок варто пам’ятати: якщо на ділянці росте більше ста кущів маку та десяти кущів коноплі – настає кримінальна відповідальність. За недотримання чинного законодавства стаття 310 Кримінального кодексу України передбачає покарання у вигляді штрафу до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумі доходів громадян, арешт на строк до шести місяців чи обмеженням волі до трьох років.

Однак,незважаючи на заборону культивування маку та конопель і загрозу відповідальності, є чимало тих, хто не встояв перед спокусою. За час, відколи на Тернопільщині триває операція «Мак-2013», співробітники органів внутрішніх справ перевірили сотні присадибних ділянок, внаслідок чого задокументовано більше сотні порушень, пов’язаних з незаконними посівами нарковмісних рослин, знищено майже двадцять чотири тисячі рослин снодійного маку та понад вісім тисяч коноплі. Найбільше фактів вирощування маку та конопель задокументовано в Збаразькому та Кременецькому районах.

В одному із сіл Бережанського району дільничні інспектори місцевого відділу міліції під час подворового обходу виявили чималеньку грядку маку, на якій зросло майже п’ять тисяч рослин. З’ясувалося, що так рясно уквітчала свій город 79-річна пенсіонерка. Для чого старенькій знадобилося заборонене зілля? На пиріжки та на ліки - пояснила вона міліціонерам. Каже, що відала про заборону та знехтувала… І «заробила» бабуся клопіт неабиякий.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Волинській області ...
Наступна новина: У Львівській області серед ...

КОМЕНТАРІ