Півтора століття тому вже вкотре замахнулись на українську мову. Про це маємо пам’ятати!

Півтора століття тому вже вкотре замахнулись на українську мову. Про це маємо пам’ятати!

02.08.13 14:20 0 800
Шановні краяни!

Нещодавно виповнилося 150 років, так званому, «Валуєвському указу». 30 липня 1863 року царський міністр внутрішніх справ Петро Валуєв підписав указ, яким забороняв друк духовної, освітньої та наукової літератури українською мовою. Про заборону української ішлося у таємному розпорядженні (циркулярі) Валуєва до цензурних комітетів. Згідно з указом заборонялася публікація релігійних, навчальних і освітніх книг. Публікація художньої (“изящной”) літератури дозволялася. Неймовірно багатій українській мові відмовляли у праві на життя.

Причин появі цього «драконівського циркуляру» наводиться в історичній літературі безліч. Натомість сам Валуєв недвозначно говорив у своєму указі: « Никакого особенного малороссийского языка не было, нет и быть не может”.

Минуло півтора століття. Україна здобула незалежність. Проте раз у раз у нашому політикумі з’являються тіні царських міністрів, час від часу Вони мавпують валуєвські циркуляри, щоб знову спробувати відібрати у нашої мови право на існування!

Великий резонанс викликав в українському суспільстві закон “Про засади державної мовної політики” . Попри усі протести опозиційних сил та патріотичної частини України його було прийнято. Ця ситуація обурює та примушує нас бути на сторожі. Адже дію Валуєвського циркуляру було розширено, так званим, Емським указом імператора Олександра ІІ (1876 рік), який практично повністю забороняв видання і ввезення на територію імперії книг українською мовою. Тим самим царат поставив українську мову на межу зникнення.

На жаль, історія може повторитись. Не допустімо цього!

Перший заступник голови Тернопільської облради Сергій Тарашевський

Про це повідомили у прес-службі Тернопільської облради
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Голова Львівської ОДА ...
Наступна новина: У ІІ кварталі 2013 року у ...

КОМЕНТАРІ