У Києві міліція затримала шахрайок, які заробляли на хворих дітях

У Києві міліція затримала шахрайок, які заробляли на хворих дітях

02.08.13 08:50 0 899
Працівниками міліції Шевченківського райуправління столичної міліції затримано шахрайок, які наживались на небайдужості громадян до дитячого горя. Об’яви в Інтернеті з проханням допомоги – про реальних дітей, а телефони та банківські рахунки – «липові».

Соціальні мережі стали справжньою підтримкою для тих, кому потрібна допомога: пошук квартири в оренду чи необхідність терміново знайти донорів. Але механізм соціальної масової взаємодопомоги швидко навчилися використовувати і шахраї. Одні публікують на сайтах слізні повідомлення, що закликають зателефонувати за вказаними номерами телефону і допомогти, інші збирають гроші на лікування «близьких». В обох випадках часто гроші щиросердних користувачів йдуть в кишеню шахраїв.

«Допоможіть врятувати життя дитини», - такі підписи під фотокартками можна побачити в Інтернеті, особливо в соцмережах. З фотографії дивиться малюк, якому на операцію або лікування терміново потрібна певна сума грошей. Не перевіряючи правдивість змісту такого оголошення, небайдужі до чужого горя люди пересилають кошти на вказані рахунки. Жоден з доброзичливих громадян не перевіряв чи отримали батьки гроші. Розраховуючи саме на співчуття, дві жінки тривалий час отримували допомогу, адресовану дійсно хворим дітям. Але гроші до них так і не потрапляли, а діставались двом шахрайкам.

Існують спеціалізовані сайти, на яких розміщують певну інформацію про людину, якій необхідно допомогти. Саме на одному з таких сайтів негідниці й копіювали фото реальних дітей, але координати та банківські рахунки вказували власні. Потім розміщували фотографії в Інтернеті.

Шахрайкам вистачало наглості ходити за матеріальною допомогою навіть в лікарні. В один з таких «походів», завдяки небайдужості матері хворої дитини, вони й попались.

Жінка, про яку далі піде мова, деякий час разом зі своєю дитиною знаходилась на реабілітації в одній зі столичних лікарень. Одного дня, коли вона спустилась на перший поверх лікарні в аптеку і стала в чергу, до неї підійшли дві жінки. І почали слізно благати про допомогу для доньки однієї з них, яка дуже хвора, а на операцію, яка може врятувати дитині життя, не вистачає грошей. Навіть її фотографію зараз готові показати.

Жінка уважно слухала - вона вже перераховувала кілька разів певні суми на рахунки, адже сама потребувала допомоги – її власна дитина хвора. Тому вона, як ніхто інший, розуміла інших батьків, у яких хворіли діти. І, якщо у неї була можливість, обов’язково допомагала. Але, побачене на фотокартці дитяче обличчя шокувало жінку, вона ледь не втратила свідомість – з фотографії на неї дивилась її власна дитина! А коли вражена жінка розгледіла банківські реквізити на фотокартці, то зрозуміла, що зовсім недавно перерахувала 2 тисячі гривень саме на цей рахунок.

Не розгубившись, жінка відповіла шахрайкам, що обов’язково допоможе, але їй треба піднятися в палату й взяти гроші. Поки ті задоволені чекали, жінка телефонувала до міліції. А коли замість жертви до аферисток підійшли правоохоронці, вони були дуже здивовані.

Обидві шахрайки, 38 та 40 років, раніше вже притягувались до кримінальної відповідальності за крадіжки та незаконні операції з наркотиками. Отримані гроші витрачали на розваги та наркотики.

Слідчим відділом Шевченківського РУ ГУМВС України розпочате кримінальне провадження за статтею 190 Кримінального кодексу України «Шахрайство». Санкція даної статті передбачає покарання у вигляді штрафу від 50 до 100 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, виправними роботами від одного до двох років, обмеженням волі до п’яти років або позбавленням волі до трьох років. Яке саме покарання понесуть шахрайки за свої дії визначить суд.

Працівники міліції перевіряють їх на причетність до вчинення інших кримінальних правопорушень на території міста Києва, а також встановлюють коло постраждалих від дій аферисток. За попередньою інформацією від рук киянки та її поплічниці з Чернігова постраждало – вчасно не отримали допомогу! - кілька десятків дітей.

Щоб не потрапити в тенета шахраїв , як мінімум, обов’язково потрібно перевірити оголошення - номер телефону пошукати в Інтернеті, запитати у того, хто приніс повідомлення у вашу стрічку новин, чи знає він учасника особисто. Зазвичай справжні оголошення містять детальну інформацію про людину, якій потрібна допомога, а волонтери можуть надати на прохання висновки лікарів, вони не приховують, в якій саме лікарні лежить хвора людина. При цьому той, хто збирає гроші, зазвичай має справжній профіль у соцмережі, веде його давно, публікує свої фотографії. Якщо ж впевненості в достовірності історії немає, а ви хочете комусь допомогти, зверніться до благодійних фондів, у них є сайти, на яких вказані контакти, звіти про витрачені гроші та новини про людей, яким вже допомогли.

Пам’ятайте, що надмірна довірливість – перший ворог, який працює на руку шахраям.

Шевченківське РУ ГУМВС України

в м. Київ
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: “Близько 100 ...
Наступна новина: Відбувся семінар для ...

КОМЕНТАРІ