Найвищий суд Італії затвердив перший вирок Берлусконі

Найвищий суд Італії затвердив перший вирок Берлусконі

02.08.13 18:33 0 865
Найвищий судовий орган Італії, Касаційний суд, підтвердив вирок позбавлення волі медіамагнатові й колишньому прем’єр-міністрові Сільвіо Берлусконі, винесений йому за звинуваченнями в податкових шахрайствах у його медіа-імперії «Медіасет». Це рішення остаточне і не може бути оскаржене, і це перший остаточно затверджений вирок Берлусконі. За ним він засуджений до чотирьох років позбавлення волі, але три з них відразу знімаються за законодавством про амністію. Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Водночас Касаційний суд скасував і повернув на перегляд до суду нижчої інстанції іншу частину винесеного Берлусконі вироку, заборону обіймати політичні посади протягом п’яти років. Таким чином, він наразі далі лишається головою своєї партії «Народ свободи» і сенатором у парламенті.

Адвокати Берлусконі назвали вирок несправедливим і не виключили, що звернуться до Європейського суду з прав людини.

За словами коментаторів, мало ймовірно, що Берлусконі через вік у 76 років і через те, що для нього це перший вирок у житті за два десятиліття численних судових справ проти нього, піде до в’язниці – річне ув’язнення йому, найімовірніше, замінять на домашній арешт чи суспільно корисну працю.

Існують припущення, що вирок Берлусконі, правоцентристська партія якого «Народ свободи» входить до широкої урядової коаліції зі своїми суперниками-лівоцентристами, може зруйнувати цю коаліцію. Дехто з чільних союзників Берлусконі вже заявив, що вирок не вплине на роботу уряду. Прем’єр-міністр Енріко Летта, лівоцентристська Демократична партія якого є провідною в коаліції, закликав політиків до спокою.

Сільвіо Берлусконі, один із найзаможніших людей Італії, який за останні 20 років тричі був прем’єр-міністром країни, пережив уже близько 30 судових справ проти нього, переважно за звинуваченнями у фінансових шахрайствах і корупції. Всі вони досі закінчувалися або позасудовими врегулюваннями, або скасуваннями вироків у вищих інстанціях, або закриттям, коли після зволікань у них збігав термін давності. Сам Берлусконі завжди відкидав усі звинувачення проти нього й називав їх політично мотивованими.

Нині він оскаржує ще кілька винесених йому вироків, зокрема, в сім років позбавлення волі з довічною забороною на політичні посади за інтимні зв’язки з неповнолітньою повією і зловживання службовим становищем прем’єра чи в рік позбавлення волі за оприлюднення у своїх газетах даних поліційного прослуховування, що мало зашкодити його політичному суперникові. Крім того, кілька звинувачень проти Берлусконі ще розслідуються.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Податкову накладну ...

КОМЕНТАРІ