У Львівській області праця без оформлення трудових відносин – порушення прав людини та втрата соціальних гарантій

У Львівській області праця без оформлення трудових відносин – порушення прав людини та втрата соціальних гарантій

03.08.13 16:45 0 942
Нелегальна праця людини веде до порушення її прав, втрати таким працівником соціальних гарантій, страхового стажу і соціальних виплат в разі захворювання чи виходу на пенсію.

Кабінетом Міністрів України з 1 липня 2001 року запроваджено обов’язкову реєстрацію в місцевих центрах зайнятості договорів, укладених між роботодавцем-фізичною особою і найманим працівником. Це дозволяє впорядкувати рівень регламентованої зайнятості, ставить заслін працедавцям, схильним до нелегального використання найманих працівників. Під час укладення трудового договору підприємець зобов’язаний його зареєструвати в тижневий термін у державній службі зайнятості. Період роботи за трудовим договором заноситься до трудової книжки найманого працівника, реєструється та засвідчується печаткою місцевого центру зайнятості. Договір захищає права працівника, в ньому обумовлюється розмір заробітної плати, що має бути не меншим від мінімальної, визначаються тривалість робочого часу (не може перевищувати 40 год. на тиждень), перерви, вихідні, а робота у святкові та вихідні дні допускається лише за згоди працівника і підлягає компенсації, а також тривалість щорічної оплачуваної відпустки не має бути менш ніж 24 календарних дні. Робота за трудовим договором зараховується до страхового та загального трудового стажу працівника і впливає на розмір допомоги по безробіттю (за умови реєстрації особи в центрі зайнятості).

До найтиповіших порушень трудового законодавства можна віднести не укладання деякими підприємцями-спрощенцями трудових угод з найманими працівниками. Відтак наголошуємо, що платник єдиного податку виконує передбачені Податковим кодексом функції податкового агента у разі нарахування (виплати, надання) оподатковуваних податком на доходи фізичних осіб доходів на користь фізичної особи, яка перебуває з ним у трудових або цивільно-правових відносинах.

При цьому, облік найманих працівників фізична особа – підприємець повинна вести самостійно з додержанням умови перебування на спрощеній системі оподаткування, обліку та звітності щодо граничної кількості найманих працівників у відповідній групі платників єдиного податку.

Про це повідомив медіа-центр Міндоходів у Львівській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: В Івано-Франківську ...

КОМЕНТАРІ