В Житомирській області про стан захворюваності населення на ентеровірусні інфекції

В Житомирській області про стан захворюваності населення на ентеровірусні інфекції

03.08.13 08:02 0 983
У липні поточного року у деяких областях України, зокрема Житомирській, зареєстровані випадки захворюваності населення на ентеровірусні інфекції, в тому числі серозний менінгіт.

Так, у Львівській області зареєстровано 42 хворих (у тому числі троє дітей віком п’ять, шість, вісім років і 17 дітей віком від 13 до 17 років) з клінічно встановленим діагнозом серозний менінгіт або з підозрою на наявність цього захворювання. Перебіг захворювання – легкий та середньої важкості.

У Тернопільській області - отримано три екстрених повідомлення про випадки підозри на ентеровірусну інфекцію у дітей.

Серед жителів трьох сіл Малинського району та мікрорайонів міста Малина Житомирської області, - зареєстровані поодинокі випадки з клінічно встановленим діагнозом серозний менінгіт або підозри на серозний менінгіт. Лише у 21-річного хворого лабораторно підтверджено вірусну етіологію захворювання. У решти (п’ять випадків) результат негативний.

Станом на 1 серпня 2013 року на стаціонарному лікуванні в інфекційному відділенні Малинської ЦРЛ залишається 7 дітей з діагнозом «серозний менінгіт», перебіг захворювання середньої ступені важкості. Серед захворівших немає дітей раннього віку.

За попередніми результатами проведеного епідрозслідування, спільного фактору передачі збудника інфекції не встановлено. Усі випадки захворювань – спорадичні, не пов’язані між собою, лабораторно не підтверджені. Дитячі дошкільні та оздоровчі заклади жоден з хворих не відвідував.

З метою стабілізації епідемічної ситуації у вогнищах інфекцій проводиться комплекс профілактичних та протиепідемічних заходів.

Інформативно:

У літній період часто відмічається підвищений рівень захворюваності ентеровірусними інфекціями, в тому числі й серозними менінгітами.

Захворювання можуть перебігати у вигляді спорадичних (поодиноких) випадків або епідемічних спалахів.

Шляхи передачі – водний, харчовий, контактно-побутовий.

У 85% випадків захворювання перебігає безсимптомно, у 12-14% діагностуються легкі форми захворювання, і тільки 1-3% випадків можуть мати тяжкий перебіг. Найчастіше це серозний менінгіт, енцефаліт, гострий параліч, міокардит, гепатит тощо.

Основними клінічними симптомами викликаного ентеровірусами серозного менінгіту є висока температура, головний біль, блювота не пов’язана з прийомом їжі, гіпертонус м’язів потилиці, біль у спині та животі, нежить, висипи на шкірі та слизових оболонках.

Методи специфічної профілактики (вакцинація) проти ентеровірусних захворювань не розроблені. Головними заходами неспецифічної (індивідуальної) профілактики є вживання кип\'яченої або бутильованої води, ретельне миття фруктів та овочів, дотримання правил особистої гігієни. Для купання та відпочинку потрібно обирати лише офіційно відкриті пляжі. Під час відпочинку слід користуватися засобами захисту від укусів комах. В оселях варто встановити антимоскітні сітки.

При перших ознаках захворювання необхідно звертатися за медичною допомогою та не займатися самолікуванням.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ