Тернопілля: в рамках реалізації ініціатив Глави держави щодо забезпечення громадян доступним житлом в області вже оформлено 42 іпотечні кредити

Тернопілля: в рамках реалізації ініціатив Глави держави щодо забезпечення громадян доступним житлом в області вже оформлено 42 іпотечні кредити

03.08.13 08:57 0 856
Відповідно до Порядку здешевлення вартості іпотечних кредитів для забезпечення доступним житлом громадян, які потребують поліпшення житлових умов затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 квітня 2012 р. № 343 до таких, що потребують поліпшення житлових умов, належать громадяни, які перебувають на квартирному обліку та громадяни, які забезпечені за місцем проживання, зареєстрованим в установленому порядку, житловою площею, що не перевищує 9 кв. метрів на одного члена сім'ї, або проживають (зареєстровані в установленому порядку) у гуртожитку, що підтверджується довідкою про склад сім'ї, виданою за місцем проживання.

Програма реалізується шляхом відшкодування державою частини процентів за кредитами, отриманими громадянами в банках на придбання квартири, будинку або майнових прав на них. Згідно з умовами програми банки надають пільгові іпотечні кредити громадянам, які потребують поліпшення житлових умов строком до 15 років.

Процентна ставка за кредитом - не більше 16 % річних, з якої громадянин сплачує 3 % решта компенсує держава. Тернопільське регіональне управління Державної спеціалізованої фінансової установи “Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву” компенсує банку частину ставки за кредитом з розрахунку 13 % річних, при цьому погашення кредиту позичальником і компенсаційна виплата на банківський рахунок здійснюються синхронно. Обов'язковий власний внесок позичальника визначається внутрішніми правилами банків, але не перевищує 25 % вартості житла.

Щомісячний платіж за кредитним договором не повинен перевищувати 50 відсотків сукупного середньомісячного доходу сім'ї. При цьому сума, що залишається після здійснення всіх щомісячних розрахунків за кредитним договором, повинна бути не меншою одного прожиткового мінімуму на позичальника та кожного члена його сім'ї, на якого розраховувалася часткова компенсація процентів.

Нормативна площа житла визначається виходячи з розрахунку 40 кв. метрів загальної площі на одинокого громадянина чи сім’ю з двох осіб та 18 кв. метрів на кожного наступного члена сім’ї, але не більш як 76 кв. метрів, а для індивідуальних житлових будинків - не більш як 94 кв. метрів.

Вартість загальної площі житла, що перевищує нормативну площу та/або розрахункову вартість, сплачується позичальником відповідно до умов договору про придбання житла за рахунок власних коштів без нарахування часткової компенсації процентів.

« у будівництві та придбанні житла все більшого значення набувають соціальні ініціативи Президента України щодо здешевлення вартості іпотечних кредитів для забезпечення доступним житлом громадян, які потребують поліпшення житлових умов», - наголошує начальник управління містобудування та архітектури обласної державної адміністрації Володимир Харченко.

Загалом, в рамках реалізації ініціативи Глави держави щодо здешевлення вартості іпотечних кредитів для забезпечення доступним житлом громадян, які потребують поліпшення житлових умов, у Тернопільській області оформлено 42 іпотечні кредити на суму 10117 тисяч грн.

Кредити надаються банками України: ПАТ АБ “Укргазбанк”, АТ “Ощадбанк”, АТ “Укрексімбанк”.

Доступне житло можна придбати в багатоквартирних житлових будинках, які перебувають на стадії будівництва забудовниками яких є : ТОВ “Тернопільбуд”, ПП “Креатор-Буд”, ТОВ “Борщівагробудсервіс”, ПП “Тер-МЖК”, ТОВ “Тернопільський житловий комплекс” , ПМП "Фенікс-буд" та ФОП Тарнавський Павло Григорович.

Для отримання детальної інформації щодо умов надання державної підтримки на придбання доступного житла та подання відповідної заявки усі бажаючі (не залежно від віку) можуть звертатися до Тернопільського регіонального управління Державної спеціалізованої фінансової установи “Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву” за адресою: м.Тернопіль, просп. Ст. Бандери, 34, тел. 43-09-78.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: В Луцьку 24 громадянам ...

КОМЕНТАРІ