Львів’ян провокуватимуть на відкриття

Львів’ян провокуватимуть на відкриття

04.08.13 13:11 0 1161
Львів науковий. 14-го вересня у Львові стартує проект «Scientific Fun – Наукові пікніки в Україні». Як розповідають організатори, під час заходів пояснюватимуть природу речей на пальцях, робитимуть експерименти з підручних засобів та будуть доводити, що наука цікава та видовищна.

— Науковий пікнік у Львові буде відбуватись вперше. Сам проект з Варшави і його мета – популяризувати науку, показати її простою, зрозумілою, скажімо, донести науку в маси. Щоб батьки могли навчати дітей і при цьому, використовуючи будь-які підручні матеріали, показувати їм цікаві експерименти. — Михайло Думанський, голова ГО CREART (Львів)

У Польщі наукові пікніки проходять щорічно вже протягом вісімнадцяти років. Організатори з Варшави розповідають, що приходять тисячі людей цілими родинами.

— Починалось все дуже скромно, всього кілька наметів, а цього року на польському науковому пікніку вже було понад 100 тис. людей і ми його проводили на Національному стадіоні Варшави. Тепер ми хочемо змінити формат комерційного пікніка, на щось більш сімейне. Запрошуємо приходити усією родиною. — Аня Возняк, координатор наукових пікніків із Центру культурних ініціатив (Варшава)

Усі охочі можуть запропонувати свої ідеї дослідів організаторам Пікніків, а відібрані експерименти учасники конкурсу продемонструють глядачам в рамках одного або кількох Пікніків. Організатори забезпечують учасників необхідними для їхньої презентації матеріалами. Обмежень для учасників немає, запрошують молодих науковців, вже досвідчений викладачів та навіть студентів і школярів.

— Цього року ми виграли грант фонду на проведення заходу, тому можемо закупити реактиви чи необхідні матеріали для експериментів, нам головне, щоб були охочі показувати ці досліди, подали заявки і ми знали, що буде потрібно. — Михайло Думанський, голова ГО CREART (Львів)

— Я сама працюю з дітьми, пояснюю їм як діють ті чи інші реакції в природі, що таке атмосфера чи смак. Дітям значно легше дається навчання, якщо воно цікаве та видовищне. Тому такий пікнік став би корисним і для спеціалістів, вчителів. На основі експериментів можна проводити цілі уроки чи позакласні заходи. З власного досвіду бачу наскільки таке навчання ефективне. — Кароліна Прус, координатор наукових пікніків із Центру культурних ініціатив (Варшава)

Пікніки пройдуть восени цього року в п'яти містах України: Тернополі, Львові, Києві, Луганську та Харкові. У нашому місті захід відбудеться одночасно з двадцятим Форумом видавців, 14-го вересня, проте організатори сподіваються — наукою цікавитимуться не менше, ніж книжками.

— Ми знали про наукові пікніки в Польщі і тому нас дуже потішило, що львівська громадська організація прийшла до нас з пропозицією провести такий же захід тут. Ще одна причина – науковий пікнік буде відбуватись в дуже насичений період. Ця ініціатива є не пересічною і є важливою для Львова, нам потрібно, щоб у нашому місті відбувались подібні події. Науковий пікнік провокує людину на відкриття. — Богдана Брилинська, куратор заходу в Управлінні культури ЛМР

Координаторами проекту є Центр Міжкультурних Ініціатив (Варшава) та Молодіжна організація «Стан» (Луганськ) у партнерстві з Центром Науки Коперника (Варшава), за фінансової підтримки Фонду «Освіта для Демократії» в рамках програми «Перетворення в Регіоні – RITA» Польсько-Американського Фонду Свободи. Координатором Пікніків у Львові 14 вересня є ГО CREART.

Заявки на конкурс можна подати на адресу pikniki@cim.org.pl до 2 серпня.

Про це повідомили у Львівській міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Пакьяо ще залишиться в ...
Наступна новина: У Львові на цьому тижні в ...

КОМЕНТАРІ