У Львівській області Олег Панькевич взяв участь у прощі на Маркіянову гору

У Львівській області Олег Панькевич взяв участь у прощі на Маркіянову гору

06.08.13 09:07 0 1129
Народний депутат від Всеукраїнського об'єднання "Свобода" Олег Панькевич взяв участь у традиційному сходженні на Білу гору, що в рідному селі Маркіяна Шашкевича Підлиссі Золочівського району Львівської области. У вшануванні пам'яти Будителя українського народу також взяли участь поет і громадський діяч Ігор Калинець, співголова Шашкевичівської комісії Феодосій Стеблій, депутат Львівської обласної ради свободівець Теодор Кукуруза, заступник голови Золочівської районної ради свободівець Андрій Леськів та депутати місцевих рад від ВО "Свобода".

Олег Панькевич висловив вдячність усім, хто щороку, в першу не­ділю серпня, приїжджає сюди, щоби віддати шану нашому великому зем­лякові Маркіяну Шашкевичу. "Так сталося, що Біла гора стає місцем особливо велелюдного паломництва у вирішальні моменти української історії. Так було 100 років тому, коли встановили пам'ятник на цій горі та коли на тлі Першої світової війни піднялася хвиля національно-визвольного руху. Так було 1941 року, після проголошення Акта відновлення Української Держави. Так було в 40–50-ті роки та на початку 90-х років минулого століття... Українці приходили до Шашкевича, аби звірити з ним свої мрії, прагнення, свій чин. На Маркіяновій горі дуже добре відчувається зв'язок з иншими символічними місцями України – з Чернечою горою в Каневі, з Маківкою, Жбирем, козацькими могилами – туди також приходять, аби проаналізувати свої вчинки, надихнутися духом героїчних предків, обрати правильний шлях. Зараз Україна переживає не найкращі часи: панування злочинного режиму, свавілля влади, занепад економіки та прагнення знищити все українське. Але українці вже не мовчать, вони змінюються самі й прагнуть змінити життя довкола. Мені приємно бачити ці зміни не лише на Галичині, а й на Херсонщині, де я часто буваю, виконуючи свої депутатські повноваження та в инших областях нашої держави", – зазначив народний депутат.

Націоналіст також закликав усіх не забувати про це святе для кожного українця місце, приходити сюди, привозити дітей та внуків, дбати, аби ніколи не заросла стежина на Маркіянову гору.

На Білій горі відбулася Архиєрейська літургія за участи Владики УГКЦ Венедикта. Після літургії відслужили панахиду на могилі борців за волю України. Завершився захід святковим концертом за участи місцевих творчих колективів.

Після урочистостей поет Ігор Калинець подарував народному депутатові книгу Ірини Калинець "Без заборола".

Про це повідомили в прес-службі Львівської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Івано-Франківській ...
Наступна новина: Понад 1,5 мільярдів гривень ...

КОМЕНТАРІ