До ентеровірусів відноситься велика група РНК-вірусів, головними представниками є Екхо та Коксаки, яких відомо більше 60 серотипів. Віруси мають високу стійкість до виживання у воді відкритих водойм, в стічній воді, навіть у хлорованій воді. На інших об’єктах довкілля вірус виживає декілька тижнів. Знищують ентеровірусів високі температури, дезінфекційні засоби у відповідних концентраціях.
Вхідними воротами для вірусів є дихальні шляхи та шлунково-кишковий тракт людини. Поступаючи в кров, вірус розноситься по організму і може вражати мозок, м’язи, очі, підшлункову залозу, міокард, викликаючи відповідні клінічні прояви. Також проникає до плоду у вагітних жінок. Маючи аерозольний та фекально - оральний механізм зараження ентеровірусні інфекції передаються від хворих осіб або носіїв вірусу через воду та харчові продукти: при купанні чи використанні для пиття, миття посуду води відкритих водойм, вживання немитих овочів, фруктів. Інкубаційний період від моменту зараження до виникнення проявів хвороби становить 1-14 днів, найчастіше 5-7 днів. Носійство віруса дуже поширене, навколо одного хворого виявляються десятки носіїв. Перші симптоми захворювання проявляються сильними головними та м’язевими болями, значним підвищенням температури тіла, проявами з боку шлунково-кишкового тракту.
В області ситуація контрольована. Фахівцями Державної санітарно- епідеміологічної служби проводяться вірусологічні дослідження на ентеровіруси матеріалу від підозрілих інфекційних хворих, моніторингові дослідження довкілля. Протягом поточного року вірусологічно досліджено 62 проби матеріалу від людей та 33 з об’єктів довкілля, результати на ентеровіруси від’ємні. Проби води з відкритих водойм забираються в точках відбору в місцях, які відведені для купання. Захворюваність на ентеровіруси, в т.ч. серозний менінгіт, в поточному році в області не реєструвалась.
Проте, враховуючи міграційні процеси, можливе завезення інфекції з епідемічно небезпечних регіонів, тому проведена відповідна робота з турагенствами щодо профілактики ентеровірусних інфекцій.
З метою запобігання виникнення та розповсюдження ентеровірусних інфекцій необхідно: вживати лише епідемічно безпечну питну воду, не використовувати для пиття воду відкритих водойм, купатись лише у відведених місцях, ретельно мити овочі, фрукти, не купувати харчові продукти на стихійних ринках, дотримуватись гігієнічних норм та правил особистої гігієни. При виникненні симптомів захворювання – негайно звертатись за медичною допомогою.
Про це повідомили у прес-службі прокуратури Волинської облдержадміністрації
Автор: головний редактор УкрЗахідІнформ
.
Попередня новина: Чернівецькі правоохоронці ...
Наступна новина: Аналіз розгляду звернень ...