Сьогодні розпочинається табір-експедиція «Вирій-2013»

Сьогодні розпочинається табір-експедиція «Вирій-2013»

07.08.13 10:02 0 1425
7 серпня розпочався VI Міжнародний науково-пошуковий та освітній табір-експедиція «Вирій-2013». Протягом наступних двох тижнів 40 молодих людей з різних куточків України та діаспори займатиметься відновленням українських цвинтарів у Польщі та здійснить мандрівку теренами Закерзоння.

Табір-експедиція взяла старт у Львові з відвідин могили Богдана-Ігоря Антонича на Янівському цвинтарі та Музею-садиби родини Антоничів у с.Бортятин. Незадовго після перетину кордону, першою зупинкою у Польщі була могила-пантеон Михайла Вербицького у с.Млини, де вирійчани віддали шану автору музики національного гімну України.

Далі учасників «Вирію-2013» чекає відповідальна місія - завершальні відновлювальні роботи на українському цвинтарі у с.Любича Князі (історична назва Князі) та с.Подемщина. Крім цього буде проведено заходи із відновлення греко-католицької церкви у Князях.

У завершальній частині «Вирію-2013» учасники експедиції отримають змогу познайомитись з історією та культурою Закерзоння, що в результаті депортацій українського населення 1944-1951 років залишилось на одинці із часом та забуттям. У рамках мандрівної частини вирійчани відвідають українські етнографічні землі Лемківщини, Надсяння, Холмщини та Західної Бойківщини.


Довідка

«Вирій» - міжнародний науково-пошуковий та освітній експедиція, основним завданням якої є проведення комплексу заходів із відновлення та збереження пам’яток матеріальної культури на етнічних українських землях поза межами сучасної території України. Починаючи з 2008 року «Вирій» став щорічним і відбувається влітку у формі стаціонарного тижневого табору. На сьогодні в рамках табору відновлено український цвинтар у с.Жуків та розпочато роботи на цвинтарях у с.Подемщина та с.Князі.

Організаторами «Вирію» є Фундація громадських ініціатив «Вирій», яка об’єднує активістів громадських молодіжних організацій та студентів-реставраторів з НУ «Львівська політехніка». Серед партнерів - Пласт-НСОУ, ЛММГО «Пластове товариство «Ватага Бурлаків», ЛОО «Лемківщина», ЛОМГО «Молода Лемківщина», ОУМ Спадщина, ГО «Закерзоння» (Канада), Львівська міська рада, Львівська обласна рада, Львівська обласна державна адміністрація.

PS: Музыка и программы - Скачать бесплатно и без регистрации

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Гривня стабільна, і це ...

КОМЕНТАРІ