Електронному грошовому обігу 20 років

Електронному грошовому обігу 20 років

07.08.13 13:34 0 1001
Сьогодні, коли кожен другий з нас користується банківськими картками, не обов’язково носити з собою готівку. У багатьох магазинах працюють спеціальні термінали, які дозволяють розрахуватись «електронними» грошима. І ми вже настільки звикли до сучасних технологій, що й не уявляємо життя без них. Тим більше, що банківська система України давно йде в ногу з часом.
Так, нещодавно – 5 серпня – банківські працівники відзначили 20-річчя електронного грошового обігу в країні. Саме в цей день у 1993 році через систему електронних платежів (скорочено - СЕП) пройшли перші платежі. Як бачимо, новітні банківські технології використовують в Україні уже не один десяток років.
«За 20 років система електронних платежів довела свою надійність та ефективність і на сьогодні успішно виконує покладені на неї функції», – відзначає заступник Голови Національного банку України Валерій Прохоренко.
До речі, саме Нацбанк створив систему, відповідає за її безперервну та ефективну роботу. Зокрема, для проведення переказу через неї використовуються кошти, розміщені учасниками СЕП у Національному банку. Сама ж банківська спільнота повністю довіряє системі електронного розрахунку. Як наслідок - СЕП стала значущою платіжною системою в державі, її високо оцінюють міжнародні експерти.
«Через СЕП здійснюється 98% міжбанківських переказів у національній валюті в межах України, тоді як через кореспондентські рахунки, що відкриті банками в інших банках – 2%. Загальна ж кількість учасників СЕП на 1 серпня цього року – 452 установи», - розповідає директор Генерального департаменту інформаційних технологій та платіжних систем Національного банку Наталія Синявська.
Доводять ефективність системи й цифри. Так, у першому півріччі 2013 року учасниками СЕП здійснено майже 164 млн. початкових платежів на суму 5 680 млрд. грн. А це – значно перевищує минулорічні показники.
Швидкість роботи системи також вражає – в он-лайн режимі платежі виконуються миттєво, понад 75 % платежів у файловому режимі здійснюються за 20 хв., а 99,5 % платежів – у межах однієї години. Як наслідок – завантаженість системи складає від 1,2 до 2 млн. платежів у день.
Тож очевидно, що СЕП цілком задовольняє потреби країни в міжбанківських розрахунках. Однак Нацбанк не збирається зупинятись на досягнутому. «Ми приділяємо особливу увагу розвитку і вдосконаленню системи електронних платежів. Наша мета - зберегти стабільну й надійну роботи СЕП. Зокрема, планується переведення системи на більш сучасні та надійні стандарти обміну інформацією», - підкреслила заступник Голови Нацбанку Віра Ричаківська.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ