В Житомирській області 8 серпня – Всесвітній день гарного зору

В Житомирській області 8 серпня – Всесвітній день гарного зору

08.08.13 08:28 0 878
До 90% інформації ми отримуємо через очі. І тільки тоді робимо висновки: подобається – не подобається, стане в нагоді чи ні й т.ін. Від стану зору залежить наш настрій, загальне самопочуття, а інколи й саме життя. Але настає момент у житті більшості людей, коли зір погіршується.

Найчастіші порушення зору – міопія, катаракта, глаукома.

Міопія. Якщо кришталик погано фокусує зображення предметів, розташованих на певній відстані, то людина страждає або короткозорістю, або далекозорістю. У людей з короткозорістю, наприклад, сітківка не фокусує зображення побачених предметів. Для кoрекції такого зору використовують окуляри з увігнутими лінзами. Далекозорі не чітко бачать близько розташовані предмети, тому їм допомагають окуляри з випуклими лінзами.

По області за 2012 р. виявлено 10194 хворих на міопію, на диспансерній групі знаходиться 3455 хворих.

Глаукома – це хронічне захворювання, яке виникає поступово, непомітно для людини та має тривалий перебіг. Як правило, пацієнти звертаються до лікаря, коли вже зір значно погіршився. Але існує ряд симптомів, на які варто звернути увагу, та при їх наявності терміново звернутись до лікаря: \"літаючі мушки\" перед очима, райдужні кола навколо джерела світла при погляді на нього, затуманювання зору, часта зміна окулярів.

Як правило, людина втрачає зір при глаукомі внаслідок загибелі зорового нерва (атрофії), основною причиною якої є підвищення внутрішньоочного тиску. Ось чому так важливо всім особам старше 40 років один раз на рік контролювати рівень внутрішньоочного тиску, а при наявності захворювання - частіше. Якщо у людини в роду були випадки глаукоми та є супутня судинна патологія - цукровий діабет, схильність до вазоспазмів, мігрені тощо - то вона безперечно відноситься до так званої групи ризику та повинна бути під пильним наглядом лікаря-офтальмолога.

По області за 2012 р. виявлено 6048 хворих на глаукому, на диспансерній групі знаходиться 5825 хворих.

Катаракта — помутніння кришталика. Існує як вікова, так і вроджена форма хвороби очей. Помутніння кришталика можуть викликати травми ока або ж діабет. Кришталик видаляється операційним шляхом з обов\'язковою заміною штучного кришталика.

По області за 2012 р. виявлено 11156 хворих на катаракту, на диспансерній групі знаходиться 5671 хворих.

Пошкодження органа зору є також однією з актуальних проблем в офтальмології. Будь-яка травма, навіть мінімальна, є великою загрозою для ока, що може призвести до сліпоти та інвалідності.

Травма ока серед всіх травм складає 5 – 10 %, причина односторонньої сліпоти – в 50 % випадків, двосторонньої сліпоти – в 20 %.

Для кожного виду травм існують притаманні їй особливості. Промислові – це, як правило, пошкодження осколками металів, стружкою, окалиною. Сільськогосподарські травми можуть бути спричинені тими предметами, що і промислові але є суто специфічні травми (удар рогом корови, дзьобом птаха, удар батога). Побутові травми теж різноманітні за характером: прокол голкою, шилом, ножицями, ножем, склом, удар поліном тощо. Свої особливості має і дитяча травма, вона, як правило пов’язана з пустощами, необережним поводженням і небезпечними іграми (стрільба з лука, пневматичних пістолетів, рогаток, самопалів).

Для попередження розвитку порушень зору, перенапруги та травмування слід дотримуватися простих правил гігієни зору:

* робоче місце повинне бути добре освітлене (але не занадто яскравим світлом), що повинно падати ліворуч;

* при роботі з дрібними предметами, а також читанні, письмі, відстань від об\'єктів до очей повинна складати від 30 до 35 см;

* не читати лежачи;

* не читати в транспорті, що рухається;

* щоб уникнути інфекцій, не терти очі брудними руками.

* дотримуватись правил техніки безпеки, виконання санітарно – гігієнічних норм у виробничих приміщеннях, використовувати індивідуальні засоби захисту.

Обласний медичний центр здоров’я та спортивної медицини

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Чернівецькій області ...
Наступна новина: Івано-Франківщина: будьте ...

КОМЕНТАРІ