За пропаганду ідей насильства футбольному фанату з Донецька загрожує кримінальна відповідальність

За пропаганду ідей насильства футбольному фанату з Донецька загрожує кримінальна відповідальність

08.08.13 10:22 0 953
Вигук фашистських гасел на одному з футбольних матчів в Маріуполі не міг не притягнути уваги правоохоронців. Через декілька днів радикально налаштований фанат був встановлений.

Як виявилось, діяльність молодої людини носить ознаки кримінального правопорушення і підпадає під ч. 2 ст. 300 «Ввезення, виготовлення або розповсюдження творів, що пропагують культ насильства і жорстокості, расову, національну чи релігійну нетерпимість та дискримінацію» Кримінального кодексу України.

- Отримавши інформацію про молоду людину, яка вигукувала на стадіоні фашистські гасла, ми приступили до встановлення його особи, - розповідає начальник Управління по боротьбі з кіберзлочинністю ГУМВС України в Донецькій області Андрій Нєбитов. - В ході моніторингу соціальної мережі нашими співробітниками була виявлена сторінка під псевдонімом, де у вільному доступі було розміщено близько 380 фотографій та 2 тисячі відеоматеріалів, які пропагували культ насильства, жорстокість, закликали до антисемітизму, до расової нетерпимості і міжконфесійної різниці. Вказані матеріали були вилучені і спрямовані на мистецтвознавчу експертизу, а факт їх виявлення внесений до ЄРДР.

Експертиза повністю підтвердила, що ці матеріали пропагують культ насильства, жорстокості, расову і національну нетерпимість і дискримінацію.

В результаті проведення спеціальних технічних заходів співробітниками УБК був встановлений автор цієї сторінки, 30-річний донеччанин, ультрас однієї з донецьких команд, який часто відвідував її матчі, у тому числі і виїзні. Під час проведення санкціонованого обшуку у фігуранта було вилучено комп'ютерне устаткування, на якому виявлені матеріали, що свідчать про його причетність до скоєння злочину.

Характеризуючи особу підозрюваного, підполковник відмітив, що молодик працює шахтарем, ніяких негативних відгуків про нього немає, проте він має певні погляди, відкрите вираження яких може бути небезпечним для суспільства, тому повинно бути присічено.

Сам же фігурант не приховує, що йому близька фашистська ідеологія, на "рейки" якої він встав ще у 15-річному віці. Спочатку був вплив оточення, а потім вже читав спеціальну літературу, у т.ч. і головного ідеолога націонал-соціалізму Ф. Ніцше, який ратував за "надлюдину", за сильну расу, висловлюючи презирство до слабких, хворих тощо. За словами донеччанина, він не в усьому підтримує німецького філософа, проте він проти наркоманів, дармоїдів, "гопників", людей іншого кольору шкіри, бо кожен повинен жити у своїй країні. Він пропагує слов'янську народність, білу людину, чисту расу, при цьому важливу роль відводить здоровому способу життя і відмові від шкідливих звичок.

- Це його ідеологія, він її дотримується, - ділиться своєю думкою Андрій Нєбитов, - і відкриттям кримінального провадження його не переконати. Але він повинен зрозуміти, що принцип, за яким працює правоохоронна система, - не покарати людину, а переконати її в невідворотності покарання за порушення закону. Можливо, він зрозуміє, що живе в цивілізованому суспільстві, де давно сказали - "фашизму-ні"!, і перегляне свої погляди.

Підозрюваному загрожує покарання у вигляді штрафу від 1700 до 5100 гривень або обмеження волі до 5 років з конфіскацією кіно - і відеопродукції, яка пропагує культ насильства і жорстокості, расову, національну і релігійну нетерпимість і дискримінацію, засобів її виготовлення і демонстрації.

Співробітниками УБК перевіряються інші особи на предмет пропаганди заборонених ідей і поглядів, що представляють небезпеку для суспільства.

ВЗГ ГУМВС України

в Донецькій області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ