Міліція застерігає: за дрібну крадіжку передбачена адміністративна відповідальність

Міліція застерігає: за дрібну крадіжку передбачена адміністративна відповідальність

09.08.13 13:23 0 998
З початку серпня у Стрийський міський відділ міліції від працівників одного зі підприємств Стрийщини стали надходити заяви про крадіжки плодів кукурудзи з орендованих підприємством полів.

На полях Стрийщини, які орендує приватне підприємство, достигає кукурудза – одна з найвисокопродуктивніших злакових культур універсального призначення. Качани кукурудзи так і манять місцевих мешканців до протиправних дій. Відтак, лише з 4 по 7 серпня у міськвідділ міліції надійшло 5 повідомлень від працівників охорони даного підприємства про виявлення крадіїв.

Зокрема, 4 серпня близько 14 години охоронці виявили на кукурудзяному полі, що у селі Нежухів чоловіка, який встиг зірвати близько 20 кілограмів плодів кукурудзи, а біля 23 години – мешканця сусіднього села, який викрав близько 8 кілограмів качанів. Про події працівники підприємства повідомили у чергову частину міськвідділу міліції. Інформація про дані факти внесена до Єдиного реєстру досудових розслідувань. За результатами розслідування правопорушників буде притягнуто до відповідальності згідно вимог чинного законодавства.

Тож застерігаємо місцевих мешканців від вчинення таких протиправних дій та наголошуємо, що за крадіжку чужого майна залежно від вартості викраденого передбачена адміністративна або кримінальна відповідальність.

Частиною 1 статті 51 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачена відповідальність за дрібне викрадення чужого майна шляхом крадіжки, шахрайства, привласнення чи розтрати у вигляді штрафу від десяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправних робіт на строк до одного місяця з відрахуванням двадцяти процентів заробітку, або адміністративного арешту на строк від п'яти до десяти діб.

Повторне протягом року вчинення правопорушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, тягне за собою накладення штрафу від тридцяти до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправні роботи на строк від одного до двох місяців з відрахуванням двадцяти процентів заробітку, або адміністративний арешт на строк від десяти до п'ятнадцяти діб (частина 2 статті 51 КУпАП).

Викрадення чужого майна згідно частини 3 статті 51 КУпАП вважається дрібним, якщо вартість такого майна на момент вчинення правопорушення не перевищує 0,2 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян.

Як повідомив перший заступник начальника Стрийського міськвідділу міліції Остап Попович, дрібною вважається крадіжка, якщо вартість викраденого не перевищує 114 гривень 70 копійок. Остап Орестович роз’яснив, як проводиться розрахунок під час визначення цієї суми: «Неоподатковуваний мінімум доходів громадян - грошова сума розміром у 17 гривень, яка встановлена пунктом 5 підрозділу 1 розділу XX Податкового кодексу України. Застосовується вона при посиланнях на неоподаткований мінімум доходів громадян в законах або інших нормативно-правових актах, але за виключенням норм адміністративного та кримінального законодавства у частині кваліфікації злочинів або правопорушень, для яких сума неоподатковуваного мінімуму встановлюється на рівні податкової соціальної пільги.

Для прикладу, частиною 2 статті 51 Кодексу України про адміністративні правопорушення за повторне вчинення дрібної крадіжки передбачено штраф у розмірі від тридцяти до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. У цьому випадку неоподатковуваний мінімум доходів громадян – це сума у 17 гривень, тобто розмір штрафу становить від 510 до 850 гривень.

У частині кваліфікації злочинів або правопорушень сума неоподатковуваного мінімуму встановлюється на рівні податкової соціальної пільги. Ця сума не є сталою, залежить вона від інших соціальних показників, закладених в Державному бюджеті. Відтак, з 1 січня 2013 року величина податкової соціальної пільги складає 573 гривні 50 копійок.

Відповідно до частини 3 статті 51 КУпАП, викрадення чужого майна вважається дрібним, якщо вартість такого майна на момент вчинення правопорушення не перевищує 0,2 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян. У цьому випадку неоподатковуваний мінімум доходів громадян складає 573 гривні 50 копійок».

Отже, якщо вартість викраденого складає більш ніж 114,7 гривень - правопорушник нестиме кримінальну відповідальність, яка передбачена статтею 185 КК України.

Зокрема, згідно частини першої цієї статті таємне викрадення чужого майна (крадіжка) карається штрафом від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від вісімдесяти до двохсот сорока годин, або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців, або позбавленням волі на строк до трьох років.

Ольга Марцинюк,

помічник начальника Стрийського МВ
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 1)
Попередня новина: В Закарпатській області ...
Наступна новина: У Львівській області ...

КОМЕНТАРІ