На Тернопіллі знешкоджено 1 вибухонебезпечний предмет часів Другої світової війни

На Тернопіллі знешкоджено 1 вибухонебезпечний предмет часів Другої світової війни

09.08.13 15:06 0 821
7 серпня о 13:30 фахівці групи піротехнічних робіт аварійно-рятувального загону спеціального призначення на присадибній у селі Багатківці Теребовлянського району вилучили та знешкодили 1 артилерійський снаряд АС-152 мм. часів Другої світової війни.

Того ж дня, у місті Збараж на вулиці І.Сірка виявлено 1 артилерійський снаряд калібру 76 мм. часів Другої світової війни. Після детального обстеження піротехніками ДСНС прилеглої до місця знахідки території всі вибухонебезпечні предмети будуть вилучені та знищені.

Громадяни, пам’ятайте, вибухонебезпечні предмети становлять смертельну загрозу.

До них належать: артилерійські снаряди, реактивні й інженерні міни, авіабомби, ручні гранати, детонатори та інші.

Всі вони містять вибухові речовини і можуть вибухнути від удару, тертя, струсу або інших механічних впливів.

Вибухові речовини, що застосовуються в боєприпасах, являють собою хімічні сполуки різноманітного кольору – від світло-жовтого до темно-коричневого. Навіть після довготривалого перебування, у воді або землі ці речовини не втрачають здатності вибухати, а в деяких випадках, після хімічної взаємодії з металевим корпусом боєприпасів, утворюють новий вид дуже чутливої сполуки.

Вибухонебезпечні предмети, що залишилися невиявленими після Великої Вітчизняної війни, можна знайти у водоймищах, у лісі, у полі, на городі, у руїнах будівель і під час розкопок. Частіше вони виявляються в місцях колишніх бойових дій.

ЗАПОБІЖНІ ЗАХОДИ

Щоб уникнути нещасних випадків, потрібно пам'ятати, що зовнішній вигляд боєприпасів від тривалого перебування в ґрунті або у воді сильно змінюється. Вони під впливом вологи деформуються, іржавіють і від найменшого дотику вибухають.

Тому у випадку виявлення незнайомих, підозрілих предметів, або таких, що зовні схжі на вибухонебезпечні предмети:

* ні в якому випадку не можна чіпати їх;

* потрібно організувати огородження або охорону місця знахідки;

* терміново повідомити підрозділ державної служби з надзвичайних ситуацій (за номером телефону «101»), сповістити міліцію, військкомат чи інші органи виконавчої влади;

* видалити всіх сторонніх від місця знаходження боєприпасів.

Правильно і безпечно знешкодити вибухонебезпечні предмети здатні лише досвідчені фахівці. Ні в якому разі не намагайтеся робити цього самостійно, адже це може призвести до трагічних наслідків.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ