Хмельниччина: громадськість області – на варті збереження історико-культурної спадщини

Хмельниччина: громадськість області – на варті збереження історико-культурної спадщини

09.08.13 08:19 0 876
На теренах Хмельниччини активно діє регіональне товариство “Переселенці”. На початку серпня за сприяння Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації в рамках виконання обласної комплексної програми соціального захисту населення на 2011-2015 роки вісімдесят представників зазначеної громадської організації взяли участь у Всеукраїнському фестивалі «Лемківська ватра».Цьогорічну, вже п'ятнадцяту, лемківську ватру запалили у містечку Монастириськ Тернопільської області, місці найкомпактнішого проживання переселенців з Лемківщини.

Лемки є етнічною гілкою українського народу, вони споконвіку проживали по обох схилах Карпат. У далекому 1947 році під час сумнозвісної операції «Вісла» майже 150 тисяч осіб були депортовані на Захід – на колишні німецькі території, що відійшли від Німеччини до Польщі. Під час «хрущовської відлиги» тисячі лемків повернулися в Галичину, ближче до Карпат. Найбільше їх розмістилися саме у Монастириську, мешкають вони і у нас на Хмельниччині.

У святковий день фестивалю у дубовому урочищі «Бичова» на Ватряному полі поєдналася казкова прикарпатська природа та думки і серця багатьох лемків з усього світу. Колона з п’ятнадцяти тисяч осіб урочистою ходою пройшла по містечку Монастириськ; голові Хмельницького регіонального товариства “Переселенці” Миколі Букацькому було доручено почесну місію –підняття Державного прапора України. Далі відбулись привітання поважних гостей, різноманітні конкурси, спортивні змагання, виставки малярства, різьби, вишиванок, а також святковий концерт, програма якого передбачала 70 виступів виконавців лемківської пісні, в тому числі юної Богдани Ясінської з Дунаєвець та хмельничанки Ольги Козіцької.

Те, що побачила цьогоріч на «Лемківській ватрі» делегація хмельничан, приємно вразило їх своїм розмахом, яскравістю барв, усмішок, почуттям єдиної української родини, причетністю кожного присутнього до цієї історичної події та придало їм натхнення до участі в нових фестивалях. Лемки свято бережуть свою культуру, пам'ятають історію та закликають не лише представників своєї етнічної спільноти, а й усіх українців до взаєморозуміння та єднання.

Про це повідомили у Хмельницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Тернопіллі з 4 серпня ...
Наступна новина: Начальника ДАІ ...

КОМЕНТАРІ