Податок на нерухомість: сплату відстрочено, звірку продовжено

Податок на нерухомість: сплату відстрочено, звірку продовжено

09.08.13 08:32 0 910
Законом України від 4 липня 2013 року № 403-VII внесено зміни до статті 265 Податкового кодексу України щодо порядку нарахування та сплати податку на житлову нерухомість фізичними особами.

Власниками житлової нерухомості – фізичними особами податок за 2013 рік буде сплачуватись до бюджету у 2014 році.

На підставі оригіналів документів про право власності на об'єкти житлової нерухомості та про житлову площу таких об'єктів їх власники мають можливість до 31 грудня 2013 року здійснити звірку таких документів з даними, які вони отримали від територіальних органів Міндоходів. У випадку виникнення розбіжностей власнику нерухомості потрібно звернутися до податкової інспекції за місцем реєстрації власника нерухомості.

Змінено порядок визначення площі фізичних осіб, яка не підлягає оподаткуванню. Так, не сплачуватимуть податок власники квартир, якщо їх загальна житлова площа не перевищує 120 кв. м. Для власників будинків неоподатковувана площа визначена у розмірі 250 кв. м. незалежно від того, якою кількістю будинків володіє особа. Якщо у власника є і квартира, і будинок загальною житловою площею до 370 кв. м., він також не сплачуватиме податок на нерухомість.

Зазначена пільга не розповсюджується на об’єкти житлової нерухомості, які надаються в оренду, лізинг або використовуються у підприємницькій діяльності.

Ставки податку встановлюються місцевими радами у відсотках до розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, за 1 кв. метр бази оподаткування.

Для фізичних осіб ставки податку встановлюються в таких розмірах:

Для власників:

– квартир – не більше 1 відсотка мінімальної заробітної плати (м.з.п), житлова площа яких не перевищує 240 кв. метрів, у разі перевищення ставка становитиме 2,7%;

– будинків – не більше 1 відсотка м.з.п., житлова площа яких не перевищує 500 кв. метрів, у разі перевищення – 2,7%;

– квартир та будинків – 1 відсоток м.з.п., житлова площа яких не перевищує 740 кв. метрів, у разі перевищення – 2,7%.

Для юридичних осіб ставки податку встановлюються в таких розмірах:

– квартир – 1 відсоток м.з.п, житлова площа яких не перевищує 240 кв. метрів, у разі перевищення ставка становитиме 2,7%;

– будинків – 1 відсоток м.з.п, житлова площа яких не перевищує 500 кв. метрів, у разі перевищення – 2,7%;

Про це повідомив медіа-центр Міндоходів у Івано-Франківській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Тернопіллі нульова ...
Наступна новина: У чернівецьких податківців ...

КОМЕНТАРІ