У Львові спалили понад 36 кг наркотиків вартістю майже 700 тис. грн

У Львові спалили понад 36 кг наркотиків вартістю майже 700 тис. грн

09.08.13 08:17 0 893
Серед знищеного були такі важкі наркотики як героїн, амфетамін, метадон. Окрім цього, знищено велику кількість канабісу (марихуани) – близько 13 кг, макової соломи – понад 17,5 кг, 57 г – амфетаміну, які є найбільш поширеними і доступними у нинішньому суспільстві.

Загалом співробітники Головного управління МВС України у Львівській області знищено близько 36 кілограмів наркотичних засобів, 9,2 л прекурсорів, 66 кг приладдя, за допомогою якого виробляли ці наркотики - за 376 справами.

Знищені наркотичні засоби є доказом у кримінальному судочинстві і, враховуючи той факт, що вина осіб, які займалися незаконним споживанням, збутом та розповсюдженням наркотичних засобів доведена повністю, є вироки суду, - немає доцільності в подальшому зберігати наркотичні засоби, ціна яких на чорному ринку становить близько 700 тис. грн.

До прикладу, у травні 2010 року правоохоронці Львівщини затримали громадянина Б., мешканця м. Червоноград, та громадянина Д., мешканця с. Сопошин Жовківського району, які організували злочинну групу з метою особистого збагачення. Чоловіки здійснювали перевезення з Республіки Польща наркотичних засобів та психотропних речовин, а саме героїну та амфетаміну в особливо великих розмірах через кордон України з приховуванням від митного контролю та збуту на території України. Загальна вага вилучених наркотиків становить понад 54 г, зокрема, амфетаміну - 52,9 г, героїну – 2,2 г.

Згідно з вироком Жовківського районного суду Львівської області громадянина Б. засуджено до восьми років і шість місяців позбавлення волі з конфіскацією належного йому майна, а громадянина Д. - до п’яти років позбавлення волі з конфіскацією всього особисто йому належного майна.

Враховуючи те, що за вказаною справою винесено остаточний вирок, 8 серпня, речові докази були знищені, оскільки доцільності для їх зберігання у камері схову відділу ресурсного забезпечення та озброєння управління матеріального забезпечення ГУМВС більше немає.

Користуючись нагодою, співробітники УБНОН хотіли б окремо зупинитися на самій процедурі знищення наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів та довести до пересічного громадянина інформацію, що наркозасоби являються речовими доказами і зберігаються у камері схову Відділу ресурсного забезпечення та озброєння управління матеріального забезпечення ГУМВС опечатаними, скріплені печатками та підписами понятих до набрання чинності вироку суду чи настання інших законних підстав для їх спалювання. Це унеможливлює торгівлю та розповсюдження їх зі сторони працівників міліції. Більше того, зазначене питання перебуває на постійному контролі в Міністерстві внутрішніх справ України, проводяться інвентаризації вилучених наркотичних засобів за кримінальними провадженнями, а працівники Служби безпеки України та Управління внутрішньої безпеки у Львівській області перевіряють належне їх зберігання.

Щодо порядку вилучення та знищення наркозасобів, то першочергово наркотичні засоби, психотропні речовини, їх аналоги або прекурсори, які вилучають в особи, яку підозрюють у вчиненні нею протиправних дій, опечатують, скріплюють печаткою ОВС та підписами понятих і скеровують у Науково-дослідний експертно-криміналістичний центр при ГУМВС для проведення експертизи на предмет того, чи являється вилучена речовина наркотичною.

У науково-дослідному криміналістичному центрі вказаний пакет розпаковують, де експертом-спеціалістом проводиться відповідна експертиза, після чого залишки не використаної речовини для дослідження знову поміщають у пакет та скеровують у відповідний відділ міліції – ініціатору експертизи. Після проведення експертизи щодо вилученої наркотичної речовини, пакет з наркотиками передають для зберігання до ВРЗО УМЗ ГУМВС. Коли завершене слідство у кримінальному провадженні, слідчий скеровує її до органів прокуратури для погодження та подальшого скерування в суд для розгляду. Суд своїм рішенням виносить вирок підсудному, а за речовими доказами приймає рішення про знищення, яке відбувається за участю комісії та інших представників виконавчої гілки влади.

ВЗГ ГУМВС України у Львівській області

(за матеріалами ВБНОН ГУМВС)
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Івано-Франківській ...
Наступна новина: В Закарпатській області ...

КОМЕНТАРІ