У Рівненській області місцевий житель на березі річки виявив артилерійський снаряд часів Великої Вітчизняної війни

У Рівненській області місцевий житель на березі річки виявив артилерійський снаряд часів Великої Вітчизняної війни

09.08.13 13:11 0 921
08 серпня о 10:00 неподалік села Соснове Березнівського району на відкритій території берегової зони річки Случ під автомобільним мостом, місцевим жителем був виявив один артилерійський снаряд калібром 45 міліметрів часів Великої Вітчизняної війни. Місце знахідки одразу було взято під охорону працівниками Березнівського райвідділу міліції. Подано заявку на знешкодження небезпечної знахідки до Головного управління Держслужби з НС у Рівненській області.

Шановні громадяни. Після війни залишилось багато вибухонебезпечних предметів (авіаційні бомби, снаряди, інженерні і артилерійські міни, гранати, патрони та ін.). Як правило, вони лежать у землі. Крім того, цей «арсенал» поповнюється боєприпасами, які не вибухнули на військових полігонах наших часів.

Головну небезпеку в таких «подарунках» містять пристрої ініціювання вибуху основної маси вибухівки боєприпаси. Від вологи, перебування в землі, при взаємодії металу та вибухівки утворюються хімічні сполуки - пікрати, які становлять основну небезпеку (зовні мають вигляд білуватих порошкоподібних наростів).

Пікрати вибухають навіть від невеликого тертя, іскри, удару. Тому, якщо ви виявили вибухонебезпечний предмет (ВНП), до нього не можна навіть доторкатися - це дуже небезпечно.

Щоб не трапилося біди передусім потрібно:

• обгородити місцезнаходження ВНП;

• нікого не допускати до цього місця до прибуття представників відповідних служб;

• не брати їх в руки, не кидати у вогнище, не розбирати та не бити по них, не здавати на металобрухт

• повідомити пожежно-рятувальну службу за номером 101, міськрайонний відділ УМВС за номером 102, місцеву сільську раду або військомат.

Памятайте: виявлені ВНП знищуються шляхом підривання в спеціально відведених місцях відповідно підготовленими фахівцями-піротехніками.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ