На Тернопіллі поради щодо захисту здоров’я від негативного впливу спеки

На Тернопіллі поради щодо захисту здоров’я від негативного впливу спеки

09.08.13 13:17 0 879
З метою попередження виникнення небезпечних для здоров’я та життя людини наслідків впливу високої температури повітря, Управління ДСНС у Тернопільській області пропонує дотримуватися таких рекомендацій:

1. Не перебувайте на сонці з непокритою головою, навіть нетривалий час. Обов’язково одягайте кепку, панамку, косинку. Обирайте одяг з легких та натуральних матеріалів, уникайте тісної одежі. По можливості залишайтесь у прохолодних або кондиційованих приміщеннях протягом того часу, коли сонце перебуває у своїй найбільш активній фазі.

2. Уникайте задушливого громадського транспорту, особливо з 12.00 до 16.00. Людям старшого віку радимо перенести свої справи на ранок або вечір.

3. Випивайте достатню кількість рідини - близько 2,5-3 літрів. Найкраще столової мінеральної води, колодязної, зеленого несолодкого неміцного чаю, трав'яних настоїв. І не пийте солодкої газованої води - вона не вгамовує спрагу, а лише викликає її. Вживайте в їжу більше овочів та фруктів.

Сердечникам, яким зазвичай радять вживати менше рідини, у спеку також треба пити більше.

4. Якщо ви приймаєте ліки, відкоригуйте у лікаря схему лікування. Гіпертоніки, що вживають сечогінні препарати, ретельніше контролюйте тиск: через в'язкість крові змінюється концентрація ліків, а з ним і артеріальний тиск.

5. Спортсмени і любителі здорового способу життя, перенесіть фізичне навантаження на ранок з 6.00 до 8.00 або після 20.00. Походіть босими ногами по траві. На ступнях знаходиться активні зони, вплив на які покращує циркуляцію крові та стимулює загальний тонус організму.

6. Не вживайте алкоголь. Будьте обережні з алкоголем особливо біля води та на пляжі. Спека під сорок градусів плюс алкоголь, який розширює судини, і вода з температурою 20-25 o C, викликають рефлекторний спазм судин і може виникнути зупинка серця навіть на мілині. Тому перед купанням - ніякого алкоголю! Навіть неміцного. Не тому, що ви не зможете контролювати себе, а тому, що організм може зреагувати спазмом.

7. Не виходьте засмагати на пляж в «годину пік» - з 12 до 16, тому що можна отримати сонячний удар. Важливо й інше: сонце - серйозний онкогенний фактор, і в цей час його промені най шкідливі, перед входом у воду необхідно охолонути в тіні. Не рекомендується пірнати у воду, перепад температур спричинює спазм судин серця. В жару краще приймати теплий душ.

8. Особливу увагу звертаємо для тих, хто приймає антибіотики: вам взагалі не можна бути на сонці, у вас висока фоточутливість!

9. Не вживайте м’ясних продуктів перед сном. Вживайте заходів щодо попередження харчових отруєнь, адже влітку продукти псуються набагато швидше.

10. У спеку можна легко захворіти на ангіну. Мікроорганізми в спокійному стані у нас в носоглотці та гортані не шкідливі, проте достатньо випити кваску з холодильника - вони стають різко патогенними. Коли розігріті,не пийте, холодного!

11. Будьте передбачливими з кондиціонерами! Якщо ви прийшли з вулиці зі спітнілою спиною і сіли під кондиціонер або вентилятор, можна заробити міозит, застуду, активізувати хронічний герпес.

На шибках вікон з внутрішньої сторони прикріпіть фольгу, вона добре відбиває тепло і світло та зменшує перегрів приміщення.

У спеку в людей, особливо гіпотоніків, часто трапляються непритомність. Якщо у вас після перебування на сонці або в задушливому приміщенні з'явилося почуття нерівноваги, запаморочення, нудота, миготіння перед очима, терміново перейдіть у тінь, вийдіть на свіже повітря.

Перша допомога при непритомності :

1) укласти постраждалого якомога швидше на диван (підлогу) і підняти ноги, щоб посилити приплив крові до серця. Голова повинна знаходитися нижче рівня тулуба;

2) поліпшити надходження кисню в легені: розстебніть одяг, в приміщенні відкрийте вікно або кватирку, увімкніть вентилятор;

3) промасажуйте потерпілого по щоках, потріть вуха, дайте понюхати вату змочену нашатирним спиртом;

4) переконайтеся в тому, що людина дихає. Якщо протягом однієї або двох хвилини-постраждалий не приходить до тями, зробіть непрямий масаж серця та викликайте швидку медичну допомогу.

Бажаємо всім як можна легше переносити спеку. Залишайтеся здоровими!

Виконання цих простих порад зменшить можливість перегрівання, опіків, загострення хронічних хвороб та виникнення ускладнень.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: За фактом вибуху у ...
Наступна новина: В Чернігівській області у ...

КОМЕНТАРІ