Свої "МММ" були і є й на Закарпатті!

Свої "МММ" були і є й на Закарпатті!

10.08.13 08:23 0 876
Одну з таких "аферних" фірм організували четверо закарпатців, наймолодшому з яких було 34 роки, а найстаршому виповнилося ...80!.

Свого часу реклама сумнозвісної фірми «МММ», видно, таки добряче вплинула на чотирьох людей: 60-річного Федора, 47-річну Мар’яну, 56-річного Вадима та 34-річну Любу. Перебуваючи під враженням відеоролика, компаньйони й собі вирішили заробити легкі гроші. На початку 2006 року створили кредитну спілку з надання різного роду фінансових послуг. Варто сказати й те, що Федір уже мав за плечима тюремні «університети». Отож, розробивши чіткий план дій, зловмисники вирішили, що закони для них не писані й… спокійно підробили установчі документи кредитної спілки. Кожен з учасників групи мав свій напрям: Федір став головою правління, бухгалтером та касиром, Мар’яна – його заступником, а Вадим – головою спостережної ради. Щоб усе було як годиться, комбінатори сфабрикували протокол установчих зборів, до якого внесли осіб, які нібито брали в них участь. Звісно, люди, чиї імена там зазначалися, ні сном ні духом не відали про це. Далі пройдисвіти почали так красномовно переконували громадян вступати до спілки, що ті, зачаровано послухавши про перспективи, одразу давали згоду. Надто привабливими були й відсотки. Тож із часом гроші у кредитну спілку потекли рікою. Перша потерпіла довірливо поклала на депозит 6 тисяч гривень. Заплатила і вступний та членський внесок. Відтак через рік ще поповнила депозит. Щоб нічого не викликало підозри, шахраї спочатку навіть сплачували відсотки за депозит. Як і годиться, видали жінці книжечку про членство у спілці, відповідні квитанції. Розповідали все, крім маленької «дрібниці»: що діють незаконно. Почувши, що тут платять чудові відсотки, інші люди також кинулися класти гроші на депозит. Добре поставлена пастка спрацювала…

За неповні два роки (з червня 2006 по квітень 2008) спритники залучили понад 5 з половиною мільйонів депозитних коштів, з яких трохи більше мільйона з метою видимості направили на видачу різнотермінових кредитів членам кредитної спілки. Решту грошей комбінатори тишком розділили між собою. Далі настав період, коли кримінальне тріо почало заявляти клієнтам про фінансові проблеми та запевняти, що це тимчасово. Ще трохи треба потерпіти і виплачуватимуть гроші. Та коли в людей увірвався терпець, то настав кінець фінансовим махінаціям пройдисвітів. Зрозумівши, що їх просто ошукали, обурені потерпілі звернулися із заявами у правоохоронні органи. А ті, у свою чергу, почали ретельно вивчати діяльність цієї сумнівної фірми. Справа про фінансові махінації зайняла не один величезний том.

Вину зловмисників було повністю доведено. Після проведення досудового слідства справу розглянув Ужгородський міськрайонний суд, який призначив таке покарання: Федора засудили до позбавлення волі на 6 років і 6 місяців з конфіскацією майна та позбавленням права обіймати посади, пов’язані з фінансово-господарською діяльністю чи заняттям підприємницькою діяльністю строком на 2 роки. Маріанну позбавлено волі на 6 років з конфіскацією майна, що належить їй на правах власності. Вадима та Любу засуджено на 5 років без конфіскації майна. На підставі ст. 75 Кримінального кодексу України їх звільнено від відбування призначеного основного покарання з випробуванням, якщо вони протягом 3 років іспитового строку не вчинять нового злочину. Крім цього, засуджені мають виплатити моральні та матеріальні збитки потерпілим та експертизі.

Остаточну крапку в цій історії повинен поставити Закарпатський апеляційний суд.

Іван ЛАДЖУН

«Карпатський об’єктив»
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Львівській області ...
Наступна новина: В Івано-Франківській ...

КОМЕНТАРІ